Ahoj,
taky Ti přeju vše nej do Nového roku a asi vyslovím přání za všechen lid na planetě: ať už ta pandemie rokem 2022 skončí!
Je skvělé, že se Ti daří a děkuju za optání, mně naštěstí také - i když mi pandemie zavřela divadla, mám možnost pracovat jako hudební režisér v dabingu, kde vedu profesionální herce a zpěváky k co nejdokonalejším pěveckým výkonům ve filmech a seriálech pro kina a televize, takže naštěstí nestrádám.
A teď už ke tvému dotazu... Jak už jsem ti jistě říkal, nemám na konzervatoři vystudovaný operní zpěv, ale studoval jsem "pouze" populární hudbu. Operní zpěv jsem se učil soukromě...
Teda, když už jsme tak familiární a zmínil jsem tu pandemii, tak si představ, že se mi před pandemií splnil můj sen, co se týče operního světa, že jsem prošel výběrem a stal jsem se zpěvákem Státní opery v Praze. Týden jsme nacvičovali novou operu, do které jsem byl přijat, ale tento projekt byl po týdnu zkoušení kvůli pandemii bez náhrady zrušen a tak už zase nejsem členem operního souboru Státní opery...

Tolik k ironii dnešní doby.
Takže pokud jde o moje rady ohledně operního zpěvu, jsem sice člověk, co už v několika operách v minulosti zpíval (třeba ve Stavovském divadle s Danielem Hůlkou nebo Adamem Plachetkou), ale nemám to oficiálně vystudováno - to bych rád předem zdůraznil, než se rozepíšu. Neboli za rady ohledně zpěvu v populární hudbě ručím v podstatě na 100%, co se týče teorie technik operního zpěvu, bude těch procent méně. Rozhodně o opeře nevím tolik, jako o moderních pěveckých technikách...
Píšu to proto, protože na internetu vidím často promlouvat k lidem osoby, co danému oboru příliš nerozumí, ale třeba díky svému influencerství jsou internetovými uživateli uznávanější, než opravdoví odborníci, co toho o příslušném oboru vědí mnohem více. Nerad bych se proto snížil na jejich úroveň a tak zavčasu říkám, že budu promlouvat o oboru, který nemám vystudovaný.
Klasické pěvecké metody, které se využívají pro zpěv opery, operety, pro kostelní zpěv nebo třeba některé muzikálové árie, pracují s hlasovými rejstříky odlišně u mužských a ženských hlasů.
Třeba koloraturní soprány se pohybují převážně v hlavovém rejstříku a pouze na ty nejhlubší tóny přecházejí do hrudního. Naproti tomu mužské hlasy v opeře využívají zejména hrudní rejstřík. Když tenorista v opeře zazpívá krásně znějící c
2 hrudním rejstříkem, je oslavován.

Ale v neoperní sféře, jako je třeba kostelní zpěv, tam i muži využívají často hlavový rejstřík. Stejně tak třeba sboristé ve filmové hudbě. Tedy záleží na tom, jaký hudební žánr přesně děláš.
Ty, když jsi "basso profondo", tak pravděpodobně hrudním rejstříkem nechodíš do velkých výšek a přecházíš nahoře do hlavového rejstříku, což je pro tvou hudbu zřejmě v pohodě. Každopádně by ses určitě neměl snažit vše vyzpívat hlavovým rejstříkem. Obzvlášť pokud se profiluješ jako profondní bas. Hlavový rejstřík přirozeně slábne po cestě směrem dolu, takže v nízkých polohách je velmi slaboučký a má méně barvy. Hloubky a střední polohy určitě zpívej kultivovaným hrudním rejstříkem. Do hlavového tónu choď až ve vysokých polohách.
Jestli jsi někde slyšel, že v klasice se nepoužívá hrudní rejstřík, tak možná to bylo myšleno v souvislosti se sopránovými hlasy. Nebo jestli někdo toto myslel v souvislosti s basovými zpěváky, tak třeba tím hrudním rejstříkem myslel syrový drsný tón bez onoho "propojení", jak jsi o něm psal, tedy bez použití hlavových rezonancí, což třeba dělají zpěváci v punkrocku, když zpívají na mikrofon, ale pro klasický zpěv je to nemyslitelné. Každopádně Ty, jako bas, musíš určitě hrudní rejstřík v rámci klasické kultivovanosti používat.
Tak snad je ti to teď trošku jasnější.
Přeju krásný rok 2022!
Lukáš Jindra