Hlasový rozsah - Jak velký má být? Jde zvětšit? Jak ho rozšířit?

Pěvecká technika, problémy při zpěvu, terminologie, jak začít se zpěvem?
Pravidla fóra
Prosíme:
- nezakládejte duplicitní témata - pište své příspěvky do již existujících diskusí
- při psaní dotazu vyplňte políčko "Předmět" - zvýšíte tím přehlednost poradny
Děkujeme.
Přidat příspěvek v tomto tématu
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Bas

Příspěvek: # 344Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
v populární hudbě je opravdu málo písní pro bas. Nicméně na tom, že jste jiný, si můžete založit svou image a když se spojíte s dobrými skladateli, co vám budou psát písně přesně na váš rozsah, může se stát hlasová poloha vaší výhodou!

Jinak se samozřejmě dá rozšiřovat rozsah jak „plného hlasu“, tak i „falzetu“.

Přeju hodně kreativní tvorby pro váš osobitý projev. :)
Lukáš Jindra
Jiří N.

Rozsah

Příspěvek: # 345Příspěvek Jiří N. »

Dobrý den, již měsíc chodím do školy zpěvu – speciálně pro popvý zpěv. Vyzpívám od f1-e3-a někdy i f, záleží v jaké písničce… myslíte, že mám malý rozsah, nevím, jaký je přibližní průměrný rozsah člověka… díky
Jiří N.

Rozsah

Příspěvek: # 346Příspěvek Jiří N. »

Myslím tím pouze plný hlas.
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Rozsah

Příspěvek: # 347Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den nebo ahoj?

Podle uvedeného rozsahu si nejsem úplně jist, zda se ptá dospělý muž nebo chlapec před mutací... Dedukuju, že asi spíš chlapec.

Pokud by uváděný rozsah vycházel z not psaných pro muže, které se obvykle píšou o oktávu výše, pak by psaný rozsah f1-f3, byl ve skutečnosti znějící f-f2. Nevím totiž, jak jinak bych si měl uvedený rozsah vysvětlit, pokud nejde o nějakou anomálii, což nepředpokládám.

Dospělý mužský hlas by měl mít dole spíše velké F. Aby dospělý mužský hlas končil v malé oktávě, muselo by jít zřejmě o vysokého tenora s velmi malým rozsahem směrem dolu. Ale končit už na malém f, to odpovídá více dětskému nebo ženskému rozsahu...

Tedy, abych se nedopustil špatných dedukcí, byl bych rád za upřesnění.

Každopádně obecně řečeno: pro dospělý mužský hlas jsou 2 oktávy v plném hlase slušný rozsah, každopádně to rozhodně nemusí být konec. Správnou technikou se dá klidně dosáhnout i 3 oktáv v "plném hlasu".

Chce to jen trénink správných cvičení. A tréninkem nemyslím jeden měsíc, ale spíše několik let svědomité práce. Trénink hlasivek je svalová práce a tak stejně jako člověk znatelně nezesílí po měsíci navštěvování posilovny, obdobně se závratně nerozšíří rozsah po měsíci pěveckého tréninku. (I když ve výjimečných případech ano, když se povede odblokovat nějaká zažitá chyba blokující uvolnění hlasivek v krku.)

Držím palce a přeju hodně trpělivosti.
Lukáš Jindra
Johannes

Je můj rozsah dostatečný?

Příspěvek: # 348Příspěvek Johannes »

Dobrý den,
snažím se o tvorbu nějakých vlastních písniček (dříve jsem měl rád tvůrčí psaní, a myslím, že texty které tvořím nevyzní vůbec lacině, ba naopak :) ), a chci si sám zpívat. Hraju na kytaru (jako samouk) a jako samouk se také pokouším o zpěv.
Jsem příležitostný kuřák (někdy i více než příležitostný :D ) a vím, že to hlasu nesvědčí, ale obvykle mi stačí týden až dva na zrekreování hlasu do normální podoby (dokážu nekouřit jakkoliv dlouho).
Teď o prázdninách se ale trochu nudím a kouřím každý den, a přesto mám rozsah G2-G4, myslíte, že je to dostačující? Chtěl bych dělat takový ten „líbivý, podbízivý popový mainstream“ :D typu Chinaski, Kryštof, Ed Sheeran, One Republic, Xindl X apod.
Když nekouřím, rozsah mám, hádám, ještě o něco větší (a při vyšších tónech ho nemám takový >vyschlý<).
Barvu posoudit neumím, když se slyším v mé nahrávce, nelíbí se mi, ale to údajně každému.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den :) .
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Je můj rozsah dostatečný?

Příspěvek: # 349Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Přeju hezký den.
Co Vám mám na to říct… :D Kouření škodí zdraví a způsobuje rakovinu. Z tohoto hlediska je určitě špatně, že máte takovýto „koníček“. Nicméně si troufnu odhadnout, že většina profesionálních zpěváků v pop music kouří… Tedy není to pro tuto hudbu až takový problém. Spíše je problém, když chvíli kouříte, pak zas nekouříte… Totiž jde o to, že sliznice v krku, nosohltanu i hlasivky jsou pokryty ochrannou vrstvou hlenu. Když začnete kouřit, tato vrstva začne vysychat a přestane plnit svou ochrannou funkci. Když ale kouříte dál a dál pravidelně, receptory v těle zařídí, že se Vám začne tvořit silnější vrstva tohoto hlenu. Po čase se ustálí jeho tloušťka dle míry vaší průměrné denní dávky cigaretového kouře. Když ale pak náhle přestanete kouřit, sliznice přestanou vysychat a vy náhle budete mít v krku příliš hlenu, budete chrchlat a odkašláváním si potrháte tuto vrstvu hlenu, čímž se budete cídit dost nekomfortně. A než vám tělo sníží produkci hlenu, bude to nějaký čas trvat. Do té doby se Vám nebude zpívat ideálně. Stejně tak, jako když po čase začnete znovu kouřit a tělu bude zase nějaký čas trvat, než se s touto skutečností vypořádá. Tedy lepší je, když buď přestanete s kouřením nadobro a nebo budete kouřit stále ve stejné intenzitě.

Když přeložím Váš rozsah do české terminologie, je to G-g1. To Vám pro běžný komerční pop plně postačí. :)

Pokud se Vám ani Vašim posluchačům nelíbí barva Vašeho hlasu, bylo by dobré navštívit nějakého hlasového pedagoga, aby Vám s tímto problémem pomohl pomocí pěvecké techniky.

Ať se Vám daří!
Lukáš Jindra
Rebecca Polohová

Rozšíří se mi ještě rozsah?

Příspěvek: # 350Příspěvek Rebecca Polohová »

Dobrý den, je mi 14 let, zpívám od 10 a letos se chci hlásit na konzervatoř. Učitelka v ZUŠ mě učí operní sólový zpěv, takže mi i velmi pomohla co se týče vyzpívání výšek a rozšíření mého rozsahu. V současnosti mám rozsah od malého c po C3. Chtěla jsem se zeptat, jestli si myslíte, že se vzhledem k mému věku ještě rozšíří nebo naopak zmenší…?
Děkuju předem :)
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Rozšíří se mi ještě rozsah?

Příspěvek: # 351Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Přeju hezký den,
myslím si, že je velká pravděpodobnost, že se Vám do budoucna rozsah ještě o nějaký ten tón rozšíří, pokud se bavíme o jeho využívání v klasickém pojetí.

Samozřejmě potom jsou ještě speciální druhy používání hlasu, které jste ale asi neměla na mysli… Myslím tím flažolet neboli whistle, který umožní člověku zpívat minimálně o další oktávu výš a nebo naopak techniky hrdelního zpěvu, které naopak člověku umožňují dostat se třeba o další oktávu níže. Teoreticky by se dalo říct, že díky těmto metodám používání hlasu, nemá lidský hlas „téměř žádné hranice“ v rozsahu…

Ale to už jsou speciální techniky a vy jste měla jistě na mysli běžný způsob zpívání… :)
Nyní Vám mohu doporučit, abyste pilně cvičila – jste stále ještě na začátku. :)

Lukáš Jindra
andy197

Whistle

Příspěvek: # 352Příspěvek andy197 »

Dobrý deň . Chcela by som sa opýtať či k tým 3 oktávam sa myslí aj whistle alebo iba plný hlas.
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Whistle

Příspěvek: # 353Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
technika „whistle“ neboli „flažolet“ je něco jiného specifického, co podle posledních výzkumů není chopen vytvořit úplně každý člověk. Ty 3 oktávy v rozsahu, které by každý dobře školený hlas měl dosáhnout, jsou myšleny normálním způsobem tvorby tónu.

Lukáš Jindra
Přidat příspěvek v tomto tématu