Ahoj.
Přemýšlím nad neoficiálním pojmem "střední C"... Uprostřed na klaviatuře běžného piána se víceméně nachází tón c
1. Céčka, která se pravděpodobně nacházejí ve Tvém rozsahu budou c, c
1 a c
2. Takže i touto dedukcí mi vychází, že označením "střední C" je zamýšlen tón c
1.
Zběžně jsem prolítnul noty ke skladbě, kterou jsi posílal. Píseň je v tónině C dur, začíná i končí akordem C, je v psaném rozsahu c
1 až f
2, což znamená ve znějící poloze pro mužský hlas rozsah c až f
1 a začíná tónem psaným g
1, neboli znějícím g.
Pokud instrumentalista řekneme "začneme od C", myslí tím akord C, což je přesně případ videa, které jsi mi poslal.
Pokud tu samou větu řekne zpěvák, obvykle tím myslí, melodii, kterou zpívá, začne některým z tónů "c".
Takže jestli nahrávka, co jsi mi poslal je originální tónina a Tvá učitelka Ti řekla, že je to mimo Tvůj rozsah a že začnete od "céčka", tak tím evidentně nemohla myslet tóninu, protože v originále jde o tóninu C dur a začíná se akordem C. Evidentně tím myslela, že melodii, která v originále začíná znějícím tónem g, Ti přetransponuje tak, aby začínala některým tónem "c", neboli z tóniny C dur přešla do tóniny F dur.
Pak se nabízejí se 2 varianty:
1. že to je na Tebe vysoko: pak tou transpozicí způsobila, že se melodie posunula o čistou kvintu níž a Ty místo na znějícím g, začneš na znějícím c. Lidově řečeno tu písničku s ní teď zpíváš o 4 tóny níž.
2. že je to na Tebe hluboko: a tato varianta dle Tvého popisu asi bude opravdu Tvůj případ, tedy Tvá učitelka transpozicí způsobila, že se Ti melodie posunula o čistou kvartu výš a Ty místo znějícím g, začneš znějícím c
1. Lidově řečeno to odzpíváš o 3 tóny výš.
Prostě a jednoduše s Tebou Tvá lektorka chce trénovat výšky a tak Ti posunula písničku výš, abyste je pořádně procvičili.
Měj se!
Lukáš