Dobrý den,
úvodem bych chtěl jen poznamenat, že v 16 letech určitě není pozdě začít chodit na lekce zpěvu. Třeba lidský hlas dozrává až cca kolem 25. roku, ale i poté se dá s hlasem pracovat a hodně se naučit. Tedy myslím, že by vůbec nebylo od věci, kdybyste se konečně obrátil na nějakého dobrého lektora zpěvu.
Nemám dokonale prostudováno, co všechno vyučuje Ken Tamplin, ale co jsem viděl některá jeho výuková videa, tak jsem došel k závěru, že nevyučuje nic objevného, ale v zásadě jen moderně pojatou klasickou techniku, která dělí hlas na dva rejstříky a to "plný hlas / hrudní rejstřík" a "falzet / hlavový rejstřík". (Ale upozorňuju, že jsem ještě neprošel všechny jeho materiály, takže se třeba pletu - v této otázce v tuto chvíli nemám stoprocentní jistotu.)
Pravda je ale taková, že nejmodernější věděcké výzkumy v oblasti lidského hlasu prokázaly, že kromě těchto dvou standardních "rejstříků" umí hlas fungovat v ještě dalších minimálně dvou režimech, které umožňují hlasu v barvě stejné nebo podobné, čemu říkáte "plný hlas", dojít až úplně nahoru, kde máte "falzet".
Z principu věci nemohou zároveň znít obě nastavení v krku, která odpovídají tomu, co nazýváme "plný hlas" a "falzet". Tak to vysvětlují pedagogové vyučující klasickou techniku, protože pro to nemají jiné vysvětlení. Tedy u některého lektora je ten "smíšený tón" buď onen jiný režim fungování hlasu, o kterém jsem se zmiňoval nebo se jedná o určitou mezifázi, která se mezi těmito dvěma "rejstříky" nachází, ale má hodně omezené možnosti fungování na rozdíl od onoho jiného režimu fungování hlasu.
Nejvíce se o této problematice dozvíte v Complete Vocal Institutu v Kodani. Pro mě je to nejmodernější a nejkomplexnější pěvecká škola, co znám. Já tam jezdím už 11 let a jelikož onen vědecký výzkum neustále pokračuje, každý rok se tam dovídám nějaké novinky z oblasti fungování lidského hlasu.
Tedy v momentě, kdy Vás někdo naučí, jak tyto tzv. "hlasové mody" (terminologie této školy) v krku vytvořit, váš rozsah se směrem nahoru v plné syté barvě hodně posune. Samozřejmě to není "zadarmo" - člověk musí správně dýchat, být správně uvolněný a ovládat plno dalších nezbytných věcí, jako např. i ten správný postoj, o kterém píšete. A když se všechny tyto stavební kameny zpěvák naučí, pak za odměnu začne ovládat tyto mody a jeho hlas "přestane mít hranice"...
Každopádně tato problematika je natolik složitá, že bych mohl zde psát hodiny a hodiny, natočit vám mnoho giga videí, ale sám doma se to budete těžko učit. To už vyžaduje onen kontakt s lektorem, o kterém jsem psal na začátku tohoto příspěvku.
Věta závěrem: jděte k někomu zkušenému na lekci zpěvu.

Lukáš Jindra