Vysoké tóny „v plném hlase“ + „hlavový tón“, „falzet“

Pěvecká technika, problémy při zpěvu, terminologie, jak začít se zpěvem?
Pravidla fóra
Prosíme:
- nezakládejte duplicitní témata - pište své příspěvky do již existujících diskusí
- při psaní dotazu vyplňte políčko "Předmět" - zvýšíte tím přehlednost poradny
Děkujeme.
Přidat příspěvek v tomto tématu
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 1 hlas

Příspěvek: # 1298Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
samozřejmě se nezlobím. :)

Já to chápu, když člověk nemá osvojenu odbornou terminologii a chce popisovat svoje subjektivní pocity, je těžké se domluvit. To je stejné jako popisovat svoje subjektivní pocity bolesti v břiše lékaři po telefonu. Když na vás nebude moci sáhnout, jen velmi těžko bude moci diagnostikovat váš problém. V tomto Vašem případě je to stejné…

Pokusím se tedy domýšlet, co jste mi chtěla říct:

1. Ptáte se: „když zpívám tedy první hlas,tak to je asi mezi soprán?“ – Prvnímu hlasu v notovém zápisu se říká „soprán“, i když svým rozsahem nemusí splňovat charakteristiku sopránu a klidně to může zpívat zpěvačka se středním hlasem, který se nazývá „mezzosoprán“.

Pojem „mezi soprán“ neexistuje.

2. Píšete: „myslela jsem mezi soprán a soprán“ – Pokud jste chtěla něco vkládat mezi dva sopránové hlasy, tak potom jsem nepochopil co chcete mezi první soprán a druhý soprán vkládat. Obvykle první a druhý soprán jsou dva nejvyšší hlasy ve vícehlasém zpěvu a mezi ně se už další hlas nevejde.

3. Ptáte se: „jak se dostat k pravému sopránu příjemnému“ – Pojem „příjemný“ je velmi relativní. Pod ním si každý můžeme představit něco jiného. Děvče zpívající v kostele si pod tím představí kulatý falzetový tón, rockerka si pod tím představí ostrý vyječený plný hlas… Soudím, že máte asi problém s výškami, ale z popisu není zřejmé jaký. Vysoké tóny jsou vždy to nejtěžší, co na pěvecké technice je. Chce je každý, ale dopracovat se k jejich kvalitnímu zvuku vyžaduje léta práce.

Kontakt už na mě máte, tak se mi přijďte ukázat, předvést mi, co přesně je ten Váš problém a já Vás navedu, jak toho dosáhnout. Těmito debatami, kde se nejsme schopni dobrat přesně, kde se nachází Váš problém, cíle nedosáhnete a Vám nezbyde než si nadále doma zoufat, že Vám to nejde. Než si hodiny povídat s lékařem, kde vás přesně co bolí, je lepší přijít na jednu krátkou prohlídku, aby mohl definovat Váš problém. Toto doporučuju i Vám.

Lukáš Jindra
radek n

hlavový tón -> plný tón

Příspěvek: # 1299Příspěvek radek n »

Dobrý den,
měl bych takový dotaz. Je nějaký způsob, jak vytvořit z „hlavového tónu“ tón plný? Je mi 16 let a můj rozsah je G – f1, ale hlvaový tón dosahuje až c2. Vím, že je to těžké bez osobního kontaktu, ale přesto děkuji.
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: hlavový tón -> plný tón

Příspěvek: # 1300Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
je opravdu těžké popsat tuto docela obtížnou problematiku jakkoli univerzálně do jedné odpovědi. Jde o jednu z nejtěžších věcí, které se v rámci studia zpěvu obvykle vyučují roky.

Sám si to „podomácku“ těžko vytvoříte. Doporučuju najít si dobrého pedagoga, který ví, jak na to.

Mohu Vám jen říct, že není třeba tzv. „hlavový tón“ v něco přetvářet. Ten si nechte, v populární hudbě se dá velmi často vhodně stylově využít. To, co potřebujete, je nalézt novou cestu do výšek tak, aby to neznělo jako onen „hlavový tón“, ale aby to znělo sytě barevně. Na to existují speciální techniky, které ale opravdu na dálku nelze vysvětlit…

Přeju hodně úspěchů při studiu zpěvu. :)
Lukáš Jindra
Václav Nedvěd

falsetto

Příspěvek: # 1301Příspěvek Václav Nedvěd »

Dobrý den.Je mi 22 let.Potřeboval bych od vás poradit. Mám letitý problém se zpěvem,
pokaždé,když se snažím zpívat ve vetších výškách,přeskočí mi hlas a a začnu zpívat
takovým přidušeným hlasem.Nějak jsem odtušil od lidí co zpívaj, že se to nazýva falsetto,
ale nejsem si jist. Každopádně jsem vás chtěl poprosit, pokuď tušíte,kde by mohl být problém,
jestli byste mi mohl napsat nějaka cvičení či rady,jak tento problém odstranit.Moc mě to omezuje,
protože v tomto „udušeném“ hlasu mám schovanou ješte jednu oktávu a potřeboval bych ji nějak zpřístupnit.
V hudbě nejsem úplný začátečník,hrál jsem 8 let na trumpetu, od malička hraji na kytaru a hudební sluch
taky mám, takže myslim že když mi poradíte nějaká cvičení,dokázal bych se s tim „porvat“ sám.
Moc děkuji za odpověď a případnou pomoc.
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: falsetto

Příspěvek: # 1302Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den.
To, co popisujete, bude asi opravdu falzet.

Tuto skutečnost popisujete jako „problém“, ale existence falzetu žádný problém není – je to jeden z naprosto přirozených rejstříků vašeho hlasu, se kterým se jen musíte naučit pracovat. :)

Je zcela normální, že netrénovaný hlas má velký rozdíl v barvě mezi plným hlasem a falzetem. Jsou to roky práce na technice, aby se barva falzetu přiblížila barvě plného hlasu a aby plný hlas dokázal vystoupat do stejných výšek, jako falzet.

Píšete, že máte falzet „udušený“ – nevím, jestli tento váš subjektivní popis vyjadřuje nějaký opravdu technický problém ve tvorbě falzetu nebo se vám jen jeho barva nelíbí. To bych vás musel slyšet, abych posoudil, zda máte nějaký problém v jeho tvorbě.

Každopádně problém s dosažením libozvučných výšek je jeden z nejobtížnějších, se kterými se ve zpěvu můžete setkat. Rozhodně se to nedá popsat v jednom článku a ani nejde dost dobře dát nějaké univerzální rady. Je to opravdu práce na několik let a doporučuju vám tuto práci provádět s nějakým dobrým lektorem.

Každopádně je reálné v plném hlase dosáhnout dobrými hlasovými cvičeními stejných a nebo alespoň velmi podobných výšek jako ve falzetu. Ale je to delší cesta a u každého je trošku jiná s ohledem na jeho specifické „problémy“, které mu v dosažení těchto výšek brání.

Držím palce ve zdolávání výšek. :)
Lukáš Jindra
Nikola Macíková

chci vyzpívat vysoké tóny

Příspěvek: # 1303Příspěvek Nikola Macíková »

Dobrý den, mám problém vyzpívat vysoké tóny ale do PArdubic,nebo kam se nedostanu.Už od mala mě baví zpívat ale ty vysoké tóny mi už dlouho dělají problémy.Ve škole mi učitelé říkají že mám pěkný hlas ale musím se doučit ty vysoké tóny.Moc bych ocenila vaši pomo vím že takle na dálku je to špatné ale prostě mi přijde,že všechno táhnu krkem potřebuji pomoct protože zpěv je můj koníček a vzdát se ho kvůli tomu že neumím vysoké tóne nechci děkuji. Doufám že stím půjde něco udělat :(
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: chci vyzpívat vysoké tóny

Příspěvek: # 1304Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den.
Nejprve uvedu na pravou míru naší lokalitu: moje Škola moderního zpěvu funguje v Praze.

Pro mimopražské jsou k dispozici lekce prostřednictvím programu Skype. Tedy lekce může od nás dostat každý. ;)

Vysoké tóny jsou na zpěvu asi ta nejtěžší a zároveň nejžádanější věc. Nic netrvá tak dlouho, jako zdokonalit výšky. Navíc tato problematika závisí na strašné spoustě faktorů, které jsou navíc u každého jiné. Tedy pokud vás neslyším, absolutně vám nedokážu dát přesnou radu na míru, která by vám zcela jistě zabrala…

Mohu vám jen obecně říct, že pro zvládnutí výšek potřebujete mít nejdříve dokonale ovládnutou dechovou oporu, rezonance, uvolněný krk, čelist, mluvidla, správný postoj, uvolněné, ale aktivní celé tělo a samozřejmě správnou hlasovou techniku.

Všechno toto se člověk učí roky… Takže přeju hodně trpělivosti, píle a šťastnou ruku při volbě pedagoga. ;)
Lukáš Jindra
Neschopný Člověk :(

problém zpívat v „plném hlase“

Příspěvek: # 1305Příspěvek Neschopný Člověk :( »

Mohl byste mi poradit prosím ? :)
Mám hrozný problém zpívat v „plném hlase“ at už hluboko nebo vysoko ,může to být tím že jsem strašně dluhou dobu zpívala jen poticu a naučia sem se to ? :)
Popř. nemáte nějáký tip jak se zbavit ,toho že umím zpívat jen potichu ?
Nebo nějáká rozecvičení na to ? :)
(ještě jenom mimochodem :D budete mít místo ? :D Mám od rodičúů schváleno a ráda bych k vám začala chodit :) )
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: problém zpívat v „plném hlase“

Příspěvek: # 1306Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
ano, to je možné. Stává se zejména ženským hlasům, když léta trénují doma jen potichu, zvyknou si jejich hlasivky na zpívání ve falzetu. Když po čase chtějí zkusit zpívat plným hlasem, je to pro ně obtížné.

Doporučuju nejdříve dobře ovládnout dechová cvičení. Poté si navodit situaci, kdy v běžném životě používáte přirozeně plný hlas. Obvykle to bývá situace, když třeba na někoho voláte. To si trénujte a poté se správně zapojeným dechem pozvolna přecházejte do zpěvu.

Hlídejte ale správnost provedení. Jak na to není Váš hlas zvyklý, nemusí se pokaždé správně nastavit a může se Vám krk svírat a následně to může zabolet. Jakmile Vám bude toto snažení nepříjemné (bolení, škrábání, lechtání, dráždění ke kašli), hned přestaňte, protože je to známka, že to neděláte správně. Až si hlas odpočine (za 10 minut, za hodinu a nebo klidně až příští den) to zkoušejte znova. Samozřejmě nejlepší je toto provádět pod dozorem lektora.

Pokud chcete chodit na lekce, hlaste se co nejdříve. V novém školním roce by se nějaká volná místa měla objevit. I během prázdnin v rámci prázdninového režimu by mohlo být nějaké volné místečko. Vyplňte nám přihlášku na https://www.modernizpev.cz/ a připište nám do poznámky, kdy byste mohla začít chodit.

Držím palce, ať Vaše pokusy nejsou bolestivé.
Lukáš Jindra
Ondřej

hlavový tón

Příspěvek: # 1307Příspěvek Ondřej »

Dobrý den.
Mám zatím rozsah od velkého E k f1 (nevím, co jsem za druh hlasu)
Chtěl bych se zeptat. Nyní se věnuji tomu, že se pokouším najít hlavový tón (nemyšleno falzet)
Mohu mít otázku, zda video, jehož odkaz zde přikládám, tento rejstřík znázorňuje?
Myslím ty tiché polohy. Záměrně přikládám píseň Dana Hůlky, jelikož máme podobnou barvu hlasu i hloubky.
Mnohokrát děkuji za Vaši analýzu :)
https://www.youtube.com/watch?v=GzsfrS8fPgU
Přidat příspěvek v tomto tématu