Asi Vás trošku zklamu – univerzální metoda pro všechny neexistuje. Každý jsme jiný, máme jinou anatomii, jinak přirozeně posazený hlas, jiný typ hlasu, jiné vžité zlozvyky a problémy, jinou kondici svalů, jinak silné hlasivky, jiný způsob chápání, atd atd…
Proto je dobrý pedagog ten, co ovládá co nejvíce hlasových metod a dokáže je pružně měnit podle toho, jaký žák se mu do učebny dostane a výuku mu šije „na tělo“.
Když jsem studoval konzervatoř, zdůrazňovali mi: samouctví ve zpěvu je nemožné!
Proto i mé rady, které zde poskytuju, se snažím definovat poněkud obecněji a nepronikat příliš do hloubky. Při špatném pochopení náročnější problematiky by totiž mohlo paradoxně dojít místo pomoci k opaku a člověku, který se podle toho bude snažit doma sám učit, naopak ublížit.
Tedy nejlepší cesta, jak se naučit dobře zpívat, bude vždy prostřednictvím sólové lekce s pedagogem zpěvu.
Pokud aktuálně nemáte finance na pedagoga, mám pro vás jednu zásadní radu: zpívejte a trénujte hlas jak nejlíp dokážete, ale jakmile začnete mít v krku nepříjemné pocity (škrábání, lechtání, nucení ke kašli, dlouhodobější únava hlasu), děláte to špatně! Pak okamžitě přestaňte zpívat, dejte si pauzičku a začněte danou pasáž písně nebo dané cvičení provádět jinak, aby nepříjemné pocity v krku přestaly. A až jednou peníze na pedagoga budou, hned k němu běžte a tyto problémy s ním zkonzultujte. Dopředu také upozorňuju, že stejně jako v každém oboru jsou i ve zpěvu dobří a špatní pedagogové. Tak dobře vybírejte.
Držím palce jak ve vašem pěveckém snažení, tak i v otázce financí!
Lukáš Jindra