Hlasový rozsah - Jak velký má být? Jde zvětšit? Jak ho rozšířit?

Pěvecká technika, problémy při zpěvu, terminologie, jak začít se zpěvem?
Pravidla fóra
Prosíme:
- nezakládejte duplicitní témata - pište své příspěvky do již existujících diskusí
- při psaní dotazu vyplňte políčko "Předmět" - zvýšíte tím přehlednost poradny
Děkujeme.
Přidat příspěvek v tomto tématu
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Re: Re: Z basbarytona tenorem...?

Příspěvek: # 364Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Přeju hezký den.
Asi Vás trošku zklamu – univerzální metoda pro všechny neexistuje. Každý jsme jiný, máme jinou anatomii, jinak přirozeně posazený hlas, jiný typ hlasu, jiné vžité zlozvyky a problémy, jinou kondici svalů, jinak silné hlasivky, jiný způsob chápání, atd atd…

Proto je dobrý pedagog ten, co ovládá co nejvíce hlasových metod a dokáže je pružně měnit podle toho, jaký žák se mu do učebny dostane a výuku mu šije „na tělo“.

Když jsem studoval konzervatoř, zdůrazňovali mi: samouctví ve zpěvu je nemožné!

Proto i mé rady, které zde poskytuju, se snažím definovat poněkud obecněji a nepronikat příliš do hloubky. Při špatném pochopení náročnější problematiky by totiž mohlo paradoxně dojít místo pomoci k opaku a člověku, který se podle toho bude snažit doma sám učit, naopak ublížit.

Tedy nejlepší cesta, jak se naučit dobře zpívat, bude vždy prostřednictvím sólové lekce s pedagogem zpěvu.

Pokud aktuálně nemáte finance na pedagoga, mám pro vás jednu zásadní radu: zpívejte a trénujte hlas jak nejlíp dokážete, ale jakmile začnete mít v krku nepříjemné pocity (škrábání, lechtání, nucení ke kašli, dlouhodobější únava hlasu), děláte to špatně! Pak okamžitě přestaňte zpívat, dejte si pauzičku a začněte danou pasáž písně nebo dané cvičení provádět jinak, aby nepříjemné pocity v krku přestaly. A až jednou peníze na pedagoga budou, hned k němu běžte a tyto problémy s ním zkonzultujte. Dopředu také upozorňuju, že stejně jako v každém oboru jsou i ve zpěvu dobří a špatní pedagogové. Tak dobře vybírejte. ;)

Držím palce jak ve vašem pěveckém snažení, tak i v otázce financí!
Lukáš Jindra
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: co to znamená

Příspěvek: # 366Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Ahoj,
paní učitelka zřejmě říkala, že máš rozsah „do c2“. To znamená, že aktuálně nejvyšší tón, který dokážeš zazpívat, je tón, který se jmenuje c2. Jestli je to velký nebo malý rozsah nedokážu posoudit, když nevím, jaký máš nejhlubší tón. Každopádně rozsah do tónu c2 ti umožní nahoře vyzpívat velké množství obyčejných popových písniček – co ale nevím, je, jak jsi na tom s rozsahem dole.

Každopádně jsi ještě hodně mladá, tvůj hlas má před sebou ještě nemalý vývoj a rozsah se pravděpodobně bude ještě zvětšovat, tak si s tím teď nelam hlavu.

Ať ti zpívání jde!
Lukáš Jindra
Linda 13

Chci větší rozsah

Příspěvek: # 367Příspěvek Linda 13 »

Dobrý den. Chci se zeptat, jak mám zvýšit můj rozsah. Mám rozsah spíše do nízkých tonů, ale chtěla ych vyzpívat alespoň c2. Můj rozsah je od velkého f (Nevím jestli je to velké, ale prostě to v basovém klíči) a někdy vyzpívám i velké e (ale to je tak na hraně :D ) do f1 a g1 vyzpívám tak tak. U a1 už se trápím. Poraďte mi prosím někdo.
Linda 13

Chci větší rozsah

Příspěvek: # 368Příspěvek Linda 13 »

Zapomněla jsem napsat, že je mi 13 let :D Jo, a doufám, že je ten můj příspěvek alespoň trochu srozumitelně napsaný :) Já když jsem ho četla od začátku, tak jsem ho pochopila :D
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Chci větší rozsah

Příspěvek: # 370Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Ahoj,
ve 13 letech máš pravděpodobně těsně po mutaci nebo ti mutace ještě doznívá. V tomto období není nic neobvyklého, že je těžké dostat se do výšek. Nejdříve je třeba počkat, až bude mutace dokončena, což ti nejlépe řekne foniatr a nebo se to pokusí usoudit dle tvého zpěvu pedagog zpěvu. Pak je nutné osvojit si správnou práci s dechem a následně začít pracovat na hlasové technice. Ale buď trpělivá – výšky jsou na zpěvu jedna z nejtěžších věcí a jejich opravdu kvalitní ovládnutí trvá roky.

Jinak, co se týče tvého rozsahu, pravděpodobně tvůj rozsah je dole od „malého“ e. „Velké“ E nemají ani někteří kluci. :)

Přeju hodně píle a trpělivosti.
Lukáš Jindra
Linda 13

Re: Re: Chci větší rozsah

Příspěvek: # 369Příspěvek Linda 13 »

Děkuji :) … no jo, trošku jsem se spletla s tím „velkým“ e :D
Maty

Re: Re: Re: Chci větší rozsah

Příspěvek: # 371Příspěvek Maty »

Nelze psát soukromé zprávy, tak to napíšu tady. … Lindo dostal jsem málem infarkt když jsem četl tvůj první příspěvek :D … zazpívá E??? :O mě trvalo rok se na něj dostat z G :D
Maty

Rozsahy zpěváků

Příspěvek: # 372Příspěvek Maty »

Jinak bych se chtěl zeptat na rozsah zpěváků. Vím, že pachtit se po něm nemá smysl, protože to neukazuje kvalitu zpěvu, ale je to zajímavé. Našel jsem jenom žebříček zpěváků ze zahraničí.
http://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti ... -graf.html
Nevíte jak na tom jsou naši zpěváci z rozsahem? Děkuji
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Rozsahy zpěváků

Příspěvek: # 373Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
tento přehled rozsahů jsme rozebírali s kolegy v divadle (a byly u toho napsány dokonce i písně, ve kterých danou hloubku a výšku autor naměřil) a shodli jsme se na tom, že nám to jaksi nesedí. Ale nikdo z nás nenalezl čas trávit hodiny doma poslechem, abychom to ověřili na zmiňovaných písních. Pokud se tím někdo opravdu seriózně zabýval a procházel všechny nahrávky těchto interpretů, myslím, že u toho musel strávit stovky hodin.

V Česku o žádném nadšenci, co by našel takovou spoustu volného času, bohužel nevím. Ale výsledky jeho zkoumání bych si pak opravdu rád přečetl. :)

Lukáš Jindra
Maty

Re: Re: Rozsahy zpěváků

Příspěvek: # 374Příspěvek Maty »

A o našich českých zpěvácích nemáte žádné zprávy jak na tom jsou, že?
Přidat příspěvek v tomto tématu