Hlasový obor (soprán, alt, tenor, bas) - typy hlasu

Pěvecká technika, problémy při zpěvu, terminologie, jak začít se zpěvem?
Pravidla fóra
Prosíme:
- nezakládejte duplicitní témata - pište své příspěvky do již existujících diskusí
- při psaní dotazu vyplňte políčko "Předmět" - zvýšíte tím přehlednost poradny
Děkujeme.
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Hlasový obor 2

Příspěvek: # 1405Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
aniž bych váš hlas slyšel, na základě rozsahu, co píšete, bych se spíše klonil k tomu, že budete s největší pravděpodobností tenor. Nejvyšší tóny rozsahu v plném hlase jsou pro každého náročnější, než tóny ve střední poloze. A to platí jak pro tenora, tak třeba i pro bas.

Pro laiky raději upozorním, že žádné označení "c1+" neexistuje. Asi jste tímto ne úplně šikovným označením chtěl vyjádřit tóny vyšší než c1, ale je to trošku zavádějící a vyhnul bych se tomu. V amerických kytarových značkách se totiž objevuje značka "+", například se můžete setkat s označením "C+", ale to znamená, že máte zahrát zvětšený kvintakord postavený na základním tónu C, tedy určitě něco zcela jiného, než jste chtěl říct.

Mějte se!
Lukáš Jindra
benzina

Jaký mám typ hlasu?

Příspěvek: # 1694Příspěvek benzina »

Dobrý den,
zpívám asi rok pro radost. Chci se zeptat jaký bych mohl mít typ hlasu. Rozsah plného hlasu mám C2-F4, ráno se dostávám i do kontraoktávy Bb1-B1. V hlavovém rejstříku asi do F5, falzetem do D5. Všechno co je vyšší E4 mohu zpívat krátkodobě, rychlé se unavím, jak hlas tak i dech. Témbr hlasu mám podobný jako Daniel Landa. Mluvím většinou v rozsahu E2-G2. (použil jsem americké značení tónů)
Předem děkuji
Dmitrij
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Jaký mám typ hlasu?

Příspěvek: # 1695Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
s dovolením si nejprve přeložím váš příspěvek do češtiny. Já to naprosto chápu, že dnešní amatéři-samouci čerpají nejsnáze ze zdarma dostupných informací na internetu a proto znají více americkou terminologii, než českou. Zajímá-li vás, jak označujeme noty u nás v Evropě, tak mrkněte na příspěvek, který jsem tomuto tématu věnoval: viewtopic.php?p=101#p101. Kdybyste se rád naučil hudební teorii, doporučuju učebnici „ABC hudební nauky“ od pana Zenkla, kterou seženete skoro v každé prodejně knih nebo učebnic. ;)

A teď si veškeré údaje pro sebe přeložím do evropského značení:
- váš hlasový rozsah je C-f1
- po ránu vám zní i tóny B1-H1
- „hlavový rejstřík“ je totéž, co „falzet“ - „falzet“ říkáme v populární hudbě, „hlavový rejstřík“ (nezaměňovat s „hlavovou rezonancí“) je pojem, co se používá více v klasickém zpěvu - tedy ve falzetu chodíte do f2
- jestli cítíte jiný druh zpěvu, který vám končí na d2, pak tu bude spíš tzv. „voix-mixte“, v češtině se mu obvykle říká „smíšený tón“, nebo znáte z angličtiny pojem „mixed voice“, čemuž se v moderních pěveckých metodách může říkat třeba „curbing“, nebo „edge“, případně i „twang“, ale existuje plno dalších pojmů...
- u tónů vyšších než je e1 se vám rychle unavuje hlas
- váš mluvní rozsah je přibližně E-G

Podle vámi zadaných údajů bych si vás tipnul na hlasový obor bas. Když zapracujete na pěvecké technice, mohl byste možná být i basbaryton.

Mějte se hezky! :)
Lukáš Jindra
benzina

Re: Re: Jaký mám typ hlasu?

Příspěvek: # 1696Příspěvek benzina »

Děkuji Vám za rychlou a rozvinutou odpověď. Falzetem jsem myslel hlavový zvuk s proudem vycházejícího vzduchu. "Mixed voice" mi končí asi na b¹.
S pozdravem
Dmitij
Přidat příspěvek v tomto tématu