Hlasový rozsah - Jak velký má být? Jde zvětšit? Jak ho rozšířit?

Pěvecká technika, problémy při zpěvu, terminologie, jak začít se zpěvem?
Pravidla fóra
Prosíme:
- nezakládejte duplicitní témata - pište své příspěvky do již existujících diskusí
- při psaní dotazu vyplňte políčko "Předmět" - zvýšíte tím přehlednost poradny
Děkujeme.
Přidat příspěvek v tomto tématu
Maty

Rozsah tenoru

Příspěvek: # 354Příspěvek Maty »

Dobrý den, já jsem se chtěl zeptat konkrétně ohledně hlasového oboru tenoru.
Všude je psané, že je jeho rozsah c – a1. A pro zazpívání tónu c2 je třeba velký um a cvik.
Moc se mi to nepozdává. Když si tuto obecnou informaci o tenoru spojím s tím co zvládám já a s tím, jak vysoko například zpívá takový Gott (tenor), tak se mi nechce věřit, že pro tenoristy je problém zazpívat c2.
Já se učím od září tohoto roku a už mám přesný rozsah od g – f2 (podle učitele klasifikován za baryton až tenor). … můžete mi toto prosím osvětlit? Napadá mě myšlenka, že to je pouze základní rozsah, který pěvec musí zvládnout. A pokud má větší rozsah, než tento základ, je to pro něj plus. Děkuji
Martin Nohac

věk vs. začátek studia zpěvu

Příspěvek: # 355Příspěvek Martin Nohac »

Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat na názor ohledně věk vs. začátek studia zpěvu. Myslím si, že mám poměrně dobré dispozice – odjakživa mám vztah k hudbě a rád si zpívám(když mě nikdo nevidí a neslyší:)), také mám dobrý sluch. S tím, že až teď, ve 25 letech jsem se rozhodl, že na zpěv začnu chodit. Má učitelka, ke které chodím přibližně 3 měsíce, mi říká, že mám hezkou barvu, silný hlas a že jsem svých limitů ještě nedosáhl… myslím si, že je to dobrá učitelka, ale přesto bych rád slyšel názor dalšího odborníka.

Rozsah mám něco přes 2 oktávy (záleží na aktuální formě)… v kolika-čárkovaných oktávách, to nevím (z určení jsem zmatený) -nicméně na klavíru od „G malé“ po „A2“. přibližně od „Fis1“ do „Fis2“ si myslím, že mám hezký hlas a cítím se jistě a komfortně… K otázce – myslíte, že pokud budu navštěvovat hodiny zpěvu a tak se i v dospělosti rozsahově zlepším tak abych např. od „C1 do C3“ měl hezký hlas? Jde mi o to jestli není pozdě…
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Rozsah tenoru

Příspěvek: # 358Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
zde jde zřejmě o jiný problém, který je nutno Vám vysvětlit. Totiž noty pro mužské hlasy (stejně jako třeba noty pro kytaru) se píší o oktávu výš než znějí, aby se nemusely zapisovat do basového klíče. Ženské party se píší tak, jak znějí, protože ženy mají hlas položený výše a není problém ho zapisovat do houslového klíče, který zná nejvíce běžných uživatelů hudby.

No a tak často muži říkají, že dokáží zazpívat „vysoké c“ neboli „c3“, ale myslí tím psané c3, které ale ve skutečnosti je znějící c2. I pěvečtí pedagogové často definují rozsah svých mužských žáků v této o oktávu vyšší poloze, což pro ně může být poněkud zavádějící.

Tedy Váš rozsah je s největší pravděpodobností běžně barytonový, tedy G-f1, ale když ho budete chtít zapsat do not, můžete ho do osnovy s houslovým klíčem psát jako g-f2.
Neboli prameny, které jste četl, mluvily o znějících tónech, kdežto Váš pedagog mluví o tónech psaných, tedy vše říká o oktávu výš.

A co se Karla Gotta týče, ten ve svých nejlepších dobách, stejně jako třeba další skvělý tenor Luciano Pavarotti, uchvacoval své diváky skvěle zazpívaným tónem c2, který se do not běžně zapisuje jako c3.

Nejste první, komu to zamotalo hlavu… :)

Ať se Vám daří.
Lukáš Jindra
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: věk vs. začátek studia zpěvu

Příspěvek: # 357Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Přeju hezký den.

Nejprve k onomu určení rozsahu, jak píšete, že jste z něho zmatený… Stejně jako tazatel z předchozího příspěvku, i vy definujete svůj rozsah v hodnotách psaných a ne znějících. Ve skutečnosti se tedy jedná o G-a1 (tedy „velké G“ až „jednočárkované a“), což je naprosto běžný rozsah pro muže, který se zpěvem začíná.

Určitě to smysl má chodit k pedagogovi. Je to jeden ze základních úkolů pěveckého pedagoga rozšířit žákům použitelnou část rozsahu. Já osobně začínal ve 20 letech. Je sice fakt, že kolem 25 let se ukončuje vývoj v hrtanu, ale to neznamená, že po tomto věku se nedá hlas zdokonalovat. Já zpěv přirovnávám ke sportu. Myslím, že tomu tak v zásadě je. Zpěv je svalová činnost, při které zapojujeme mnoho svalových skupin a chceme-li v něm být dobří, musíme roky pravidelně dřít, abychom vypilovali svou techniku na takovou úroveň, abychom mohli předvádět mistrovské výkony.
Neboli člověk, který sportuje od mala, má výhodu v dospělosti oproti lidem, kteří začnou v pozdějším věku. To ale neznamená, že člověk, který začne dělat nějaký sport ve 25 letech, nemůže v něm být dobrý, pokud má pro to dispozice. :)

Tak se nebojte a dál na sobě pracujte. A pamatujte, že zpěv je sport a musíte roky makat, abyste v něm byl dobrý! Dobrý sportovec se také musí tréninkům věnovat po celou dobu svého aktivního sportovního života. Tedy nestačí 3 měsíce nebo rok či dva chodit na lekce a pak si myslet, že je hotovo a teď už bude jen dobře zpívat. Je to celoživotní práce na sobě samém. Tedy pro lidi se sklonem k lenosti, pohodlnosti, bez cílevědomosti a vůle, nemá smysl toužit po vrcholové kariéře. Pokud jde ale člověku o to jen tak si občas zasportovat pro radost, tak to se dá dělat v každém věku i bez tréninků. :)

Ať Vám zpěv přináší radost! :)
Lukáš Jindra
Radek

Jak zvyšovat rozsah

Příspěvek: # 359Příspěvek Radek »

Dobry den,
Je mi 15 let (tedy čerstvě po mutaci), chtěl bych se zeptat, jakým způsobem začít cvičit a zvyšovat rozsah svého hlasu.
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Jak zvyšovat rozsah

Příspěvek: # 360Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
po mutaci je třeba začít s hlasem pracovat velmi opatrně. Je třeba hlavně nejdříve upevnit správnou dechovou techniku a do výšek se snažit pronikat velmi pozvolna, co vám hlas dovolí. Nesnažte se dobývat výšky, které jste zpívával před mutací. Ty s největší pravděpodobností ještě dlouho nepůjdou. Cvičte opatrně a jen do výšek, kam to bez obtíží jde.

Více o problémech s mutací najdete přímo v tématu „Mutace“ na tomto diskusním fóru.
Lukáš Jindra
Roman Horák

Z basbarytona tenorem...?

Příspěvek: # 361Příspěvek Roman Horák »

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat především jak rozšířit rozsah do výšky, ale také jak posílit hloubky. Můj rozsah je cca od velkého F po e1 (někdy f1) čili asi 2 oktávy. Nejlíp mi polohově i vzhledem k těžišti hlasu sedí například Johnny Cash, ale osobně bych se rád uplatnil v metalu. Nemyslím zrovna heavy ve stylu Bruce Dickinsona, ale obyčejný metalcore čistý vokál. Po mnoha zkušenostech vím, že nejlepší rozsah pro takovéto styly je tenor. Tudíž je nějaká cesta jak se s basbarytonem nějak posunout a uplatnit se i v takovémto stylu? Předem děkuji za Váš čas.
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu

Re: Z basbarytona tenorem...?

Příspěvek: # 363Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
všechno jde. ;)

Klasickým „plným hlasem“ se můžete ještě o pár tónů dostat výše, když budete pilně cvičit. Ale nějaký zásadní převratný posun v rozsahu tímto způsobem neočekávejte. Na to jsou jiné metody, které se vyučují v zahraničí – říká se jim třeba: curbing, edge, sob nebo twang… Pojmů je více.
To už je ale pokročilá technika a ta se bez osobního kontaktu s lektorem neobejde. Nicméně nemusíte zoufat – do výšek se dostanete. ;)

I opačným směrem můžete zaznamenat úspěchy. Prohlubování rozsahu je závislé na uvolnění. Opět klasickým „plným hlasem“ se po dlouhodobém poctivém cvičení budete moci dostat časem o nějaký ten tón níže. Nicméně fungují techniky na principu alikvotního a hrdelního zpěvu a tímto způsobem se dá dostat o hodně níž. Opět to ale vyžaduje osobní kontakt s lektorem.

Tak nevěšte hlavu a hurá do práce pod odborným vedením. :)

Držím palce!
Lukáš Jindra
Roman Horák

Re: Re: Z basbarytona tenorem...?

Příspěvek: # 362Příspěvek Roman Horák »

Děkuji za cenné rady :) Ještě jsem se chtěl zeptat… Je nějaká univerzální metoda, kterou bych mohl trénovat sám bez učitele? Vzhledem k mým finančním možnostem je cca 200 Kč týdně po dobu x měsíců popřípadě let, opravdu utopie a nesplnitelný sen… Chápu že je to možná trochu divný dotaz a logicky by to bylo s učitelem lepší a rychlejší, ale i tak zda je nějaká metoda pro nás méně majetné? :)
Lili

co to znamená

Příspěvek: # 365Příspěvek Lili »

Dobrý den , byla jsem na zkousce u jedne paní a ona říkala ze mám rozsah na c2 ale bohužel nevím co to znamená . Muzu poprosit o vysvětlení? Je to docela velký rozsah? Děkuji LiLi 11 let
Přidat příspěvek v tomto tématu