Jak zpívat s nemocí, jak léčit hlas, jak nemocem předcházet?

Pěvecká technika, problémy při zpěvu, terminologie, jak začít se zpěvem?
Pravidla fóra
Prosíme:
- nezakládejte duplicitní témata - pište své příspěvky do již existujících diskusí
- při psaní dotazu vyplňte políčko "Předmět" - zvýšíte tím přehlednost poradny
Děkujeme.
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Problémy s hlasivkama

Příspěvek: # 1381Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den.

Pokud máte problém s hlasivkami už od května, znamená to, že už 4 měsíce máte nemocné hlasivky. To rozhodně není normální! A hlavně jste to už dávno měla řešit s lékařem, protože po takhle dlouhé době se vám už třeba zpočátku nevelký problém mohl daleko zhoršit a odstranění následků po takhle dlouhé době může s ohledem na závažnost poškození trvat poměrně dlouho.

Takže moje rada: okamžitě se objednejte k foniatrovi, neodkládejte to už ani den. Ve škole na hudebce se omluvte, že máte nemocné hlasivky a nemůžete zpívat. Pocity, co popisujete, značí, že je v krku něco špatně a je třeba to neprodleně řešit.

Na foniatrii jsou dlouhé čekací doby, tak v mezičase zkuste navštívit praktického lékaře nebo ORL, kde by mohli odhalit nějakou nemoc, kterou byste už mohla začít léčit. Ale i po případné léčbe na ORL neodkládejte návštěvu foniatrie, protože to jsou specialisté na hlasivky a ti vám prohlédnou váš hlasový aparát nejlépe!

Do té doby, než vás prohlédne lékař a případně uzdraví, bych omezil zpívání.

Problém nicméně nemusí být zdravotní, což je nutno nejdříve vyloučit, ale může být i špatnou hlasovou technikou. To poznáte sama, když okamžitě přestanete zpívat a vaše problémy zcela ustoupí, pak je problém v technice. Pokud neustoupí, buď je to zdravotní problém, nebo problém způsobený dlouhodobě používanou špatnou technikou.

Tak jako tak, bude dobré, až vaše zdravotní problémy odezní, když neprodleně navštívíte pedagoga zpěvu a ten na základě zprávy od lékaře, kterou mu předložíte, navrhne nejvhodnější rehabilitační program pro Vaše hlasivky.

Držím palce a hlavně neodkládejte návštěvu lékaře!
Lukáš Jindra
Zuzana Kubíková
Příspěvky: 6
Registrován: sob 23. zář 2023 10:46:12

Re: Problémy s hlasivkama

Příspěvek: # 1382Příspěvek Zuzana Kubíková »

Dobrý den od května už jsem přestala zpívat minulého roku ale jenom že my když vlastně ve škole máme hudebku ve čtvrtek tak z mých spolužáků tam někdo skoro vůbec nezpívá Takže tam jsem pak jediná jak teda ten táhne sama a zpívá a ostatní si ke mě přidají na chvilku a pak už ne A tak je to vlastně celou hudebku teď ve čtvrtek jsme měli poprvé a čtvrtek mám státní svátek ve škole takže hudebka odpadá což je super pro mě Hele ten další čtvrtek nevím A co v březnu doufám že mě nepřihlásí do soutěže do školní pěvecké soutěže ani do recitační soutěže bych neměla chodit ani do té pěvecký soutěže popřípadě zatím co byste mi doporučil když mě přihlásit do nějaký soutěže popřípadě popřípadě co byste mi doporučil jen dobrý klidový režim a nebo co byste mi vlastně doporučil mě vlastně po té hudebce začala být ještě než toho 19 září Jinak od května jsem přestala zpívat úplně No a teď máme hudebku já asi každou hudebku se budu muset omluvit protože to nedám chvilkama i spolužáci zpívali za mě ale pak jsem musela zase zpívat I já zatím nashledanou děkuji že mě odpovídáte přátelským pozdravem Zuzanka Kubíková
Zuzana Kubíková
Příspěvky: 6
Registrován: sob 23. zář 2023 10:46:12

Re: Problémy s hlasivkama

Příspěvek: # 1383Příspěvek Zuzana Kubíková »

Dobrý den od května jsem přestala zpívat letošního roku ale jenom že my když vlastně ve škole máme hudebku ve čtvrtek tak z mých spolužáků tam někdo skoro vůbec nezpívá Takže tam jsem pak jediná jak teda ten táhne sama a zpívá a ostatní si ke mě přidají na chvilku a pak už ne A tak je to vlastně celou hudebku teď ve čtvrtek jsme měli poprvé a čtvrtek mám státní svátek ve škole takže hudebka odpadá což je super pro mě Hele ten další čtvrtek nevím A co v březnu doufám že mě nepřihlásí do soutěže do školní pěvecké soutěže ani do recitační soutěže bych neměla chodit ani do té pěvecký soutěže popřípadě zatím co byste mi doporučil když mě přihlásit do nějaký soutěže popřípadě popřípadě co byste mi doporučil jen dobrý klidový režim a nebo co byste mi vlastně doporučil mě vlastně po té hudebce začala být ještě než toho 19 září Jinak od května jsem přestala zpívat úplně No a teď máme hudebku já asi každou hudebku se budu muset omluvit protože to nedám chvilkama i spolužáci zpívali za mě ale pak jsem musela zase zpívat I já zatím nashledanou děkuji že mě odpovídáte přátelským pozdravem Zuzanka Kubíková
[/quote]
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Re: Re: Problémy s hlasivkama

Příspěvek: # 1384Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Jak jsem psal, navštivte odborníka, ten jediný vám může pomoci. Když to začnete konečně řešit, klidně už můžete být v březnu v pořádku a účastnit se soutěže. Je to jen na vás... ;-)

Lukáš Jindra
Zuzana Kubíková
Příspěvky: 6
Registrován: sob 23. zář 2023 10:46:12

Chrapot

Příspěvek: # 1387Příspěvek Zuzana Kubíková »

Dobrý den chtěla bych se zeptat dneska jsem se probudila se šíleným víc než včera včera to bylo mnoho lepší že jsem tolik nechraptila a mohla mluvit chvilku normálně ale dneska chrapím každou chvilku vůbec nevím čím to je tak jsem chtěla zeptat popřípadě co byste mi na to doporučil a Škrábe mě v krku a nutí mě to kašlat a bolí mě hlava i teď začala bolet nemůžu to mít nějaký nachlazení S pozdravem Zuzanka Kubíková
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Chrapot

Příspěvek: # 1388Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Milá Zuzano,
do mojí Školy moderního zpěvu jsi už poslala všem lektorům asi 10 e-mailů, sem mi píšeš potřetí a tvoje dotazy jsou víceméně pořád o jednom: chraptíš, ztrácíš hlas, škrábe tě v krku, svírá se ti při zpěvu krk, atd.

A my všichni (i já zde) ti stále opakujeme, ať už konečně zajdeš za odborníkem - myšleno lékařem (aby vyléčil tvůj bolavý krk) + učitelem zpěvu (aby odhalil chybu ve tvé pěvecké technice).

Víc ti takhle na dálku bohužel opravdu nedokážeme říct - nikdo z nás není ani věštec, ani kouzelník - nic nového se od nás nedozvíš, i když nám napíšeš třeba ještě 20x. ;)

Diagnostiku zdravotního problému nelze kvalitně dělat na dálku, tvůj zdravotní stav je schopen posoudit pouze odborník, když mu ukážeš svůj krk. A stejně tak následnou léčbu je tento odborník schopen doporučit tobě přímo na tělo pouze tehdy, pokud tě naživo spatří. Jinak by to bylo jen věštění z křišťálové koule a odhadování, co vůbec nemusí vést k rychlému vyléčení...

Takže ještě jednou: teď nezpívej, šetři hlasivky a okamžitě vyhledej pomoc odborníka (praktický lékař, ORL, foniatrie + učitel zpěvu).

Přeju brzkou návštěvu lékaře a rychlé vyřešení tvého zdravotního problému. :-)
Až budeš mít hlasivky vyléčené, začni zpívat velmi pozvolna, rehabilitačními technikami pod vedením lektora zpěvu.

Měj se hezky! 8-)
Lukáš Jindra
Zuzana Kubíková
Příspěvky: 6
Registrován: sob 23. zář 2023 10:46:12

Nechlazení hlasivky/zpěv

Příspěvek: # 1391Příspěvek Zuzana Kubíková »

Dobrý den zdravím vás nějak včera odpoledne jsem začala cítit nachlazení hlasu a dneska jsem i s děckama zpívala koledy a nedělalo mi to dobře a začala jsem kašlat chraptit až jsem měla pocit že se mi nevrátí hlas a Že mi odejde úplně Naštěstí se mi vrátil ale ten pocit mám neustále i pro mě obtížný mluvit hodně dlouho Zítra jedeme na takovou akci se podívat na jedno místo plný kde jsi taky většinou zpívá a ve čtvrtek jdeme na Vánoční zpívání a já to neuspívám a já nevím jestli můžu přinesla z ní zpívat nebo jestli se to vůbec má zpívat při nachlazení hlasivek tak proto vám radši píšu Radši se zeptám než abych si ty hlasivky nějak víc tak proto se vás radši ptám pro jistotu S přátelským pozdravem Zuzanka Kubíková
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Nechlazení hlasivky/zpěv

Příspěvek: # 1392Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
už jste byla u toho doktora?

Evidentně podle těch mnoha zpráv, ve kterých stále píšete o opakovaných problémech s hlasem, nejsou vaše hlasivky v pořádku a je potřeba to řešit. Vše, co mě k Vašemu případu napadá, jsem už psal v předchozích zprávách...

Lukáš Jindra
Zuzana Kubíková
Příspěvky: 6
Registrován: sob 23. zář 2023 10:46:12

Re: Nechlazení hlasivky/zpěv

Příspěvek: # 1393Příspěvek Zuzana Kubíková »

Dobrý den nebyla jsem u doktora ještě
Přidat příspěvek v tomto tématu