Hlasový obor (soprán, alt, tenor, bas) - typy hlasu

Pěvecká technika, problémy při zpěvu, terminologie, jak začít se zpěvem?
Pravidla fóra
Prosíme:
- nezakládejte duplicitní témata - pište své příspěvky do již existujících diskusí
- při psaní dotazu vyplňte políčko "Předmět" - zvýšíte tím přehlednost poradny
Děkujeme.
DanerDragon
Příspěvky: 1
Registrován: pon 20. kvě 2019 21:12:53

Výšky u barytonu

Příspěvek: # 1073Příspěvek DanerDragon »

Zdravím. Je mi 21 let. Do sólového zpěvu chodím čtvrtým rokem. Zazpívám asi od G# po f1# s tím, že G# a A už se mi nezpívá moc dobře a abych zazpíval f1# tak se musím snažit. Teda samozřejmě záleží na písničce v některých i ťuknu g1. Pohodlně se mi zpívá asi od d po d1. Takže jsem teď tak do Barytonu. Otázkou je, zda se mi ještě podaří hlas rozšířit nahoru, takže bych byl tenor, což bych tedy musel zazpívat tak to a1, h1. Můj učitel říká, že možné to je, ale zajímá mě ještě názor i od někoho jiného :) a jaká je šance, že se to stane... :D

Chodím také do sboru, a tam právě zpívám v tenoru, jelikož bas je na mě moc nízko, jenže tenor je zase vysoko, tak často musím zpívat falzetem... A příjde mi, že téměř všechny písničky co jsou populární, jak rock, pop, country, tak zpívají tenoři... Vše musím transponovat... Tak mě to dost deptá :D

Děkuji předem za rady :)
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Výšky u barytonu

Příspěvek: # 1074Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
to je bohužel úděl hlubších hlasů v současné populární hudbě... Aktuálně je už desítky let trend: čím výše, tím lépe. My všichni, co máme nižší hlasy můžeme jen čekat, až se trend zase otočí... :-D Samozřejmě berte tuto mou větu s nadsázkou. ;-)

Každopádně i hlubší hlasy mohou dosáhnout výšek. Prostřednictvím tradičního tzv. "plného hlasu" se každý mužský hlas bez ohledu na hlasový obor může dostat až do c2. Samozřejmě, že tenorům to jde snáze, barytoni a basy musí hodně cvičit, než se toho dopracují a vždy to pro ně bude velmi vypjatá poloha vzdálená jejich přirozené poloze. A navíc existují pokročilé pěvecké techniky, které správným tréninkem umožňují dokonce i překročit c2 a zpívat jakkoli vysoko budete chtít, aniž byste použil falzet.

Takže určitě neházejte flintu do žita a pilně cvičte! :-)
Lukáš Jindra
Dominikprochazka
Příspěvky: 3
Registrován: úte 04. srp 2020 16:59:19

Co vše se dá dokázat s hlubokým hlasem? ( bas, bas-baryton )

Příspěvek: # 1194Příspěvek Dominikprochazka »

Dobrý den, omlouvám se, že Vás otravuji, ale chtěl bych se opět na něco zeptat. Nedávno jsem psal příspěvek, na který jste mi odpověděl a uklidnil. Moc děkuji, jsem trochu sebekritický, takže hned ve všem hledám problém :D .

No, takže po první zkoušce přes skype s paní lektorkou jsem se tedy dozvěděl, že jsem bas, popř. bas-baryton s hlubokou barvou hlasu. Říkala, že mám pěknou barvu hlasu. Což je zvláštní, já když se nahraji, je mi z toho divně :lol:. No a na střední škole si každý vždycky zavíral uši . Je ale pravda, že to asi bylo pubertou ( už 2 roky nestuduji )

Na jednu stranu jsem byl mile překvapen, na druhou stranu mám teď trošku problém s tím, že asi nebudu moc zpívat to, co bych chtěl. Pokud můžu dát příklad ( Chandelier, Avril Lavigne - Complicated, Faded, atp. ) Snažil jsem se všude po yt najít verze těchto písniček, ať vím, zda se to lidem líbí, nebo ne. Snažil jsem najít co největší inspiraci. Bohužel bez úspěchu, žádnou podobnou verzi, která by se ztotožnila s tím co hledám jsem nenašel.

Všechny tyto písničky zpívají v moc vysokých tónech, které když si vyzkouším, no jak to říct, děs... . Vlastně se k tomu tónu ani nedostanu a začnou mi ty hlasivky skřípat... Což jak jsem zjistil není to pravé ořechové pro zpěv.

Rád bych se tedy zeptal, jako basového popř. bas-barytonového zpěváka si představuji člověka, který zpívá čistě ( jen ) svým hlubokým hlasem. Dokáží se tito pánové ale naučit i výšky, které zpívají ženy? Co si budeme, píseň Josh Turner - Your Man je nádherná. Pravděpodobně to bude jedna z těch, které se budu v budoucnu učit. A každý chlap, který dokáže svůj hlas ovládat stejně jako Josh, je prostě geniální zpěvák.

Já si jen nedokážu představit píseň Faded v tak hlubokém hlase. Vlastně, nikde taková verze není... Nebo teprve čeká až ji někdo nazpívá :lol: . Ale ne, já to rozhodně nebudu, možná za 100 let.

Už teď asi vím, co mi napíšete: "Cvičte, cvičte, trénujte, makejte na dýchání, posilujte a možná, tipuji, že do 99 let to budete zvládat jako profík" :lol: Ale ne, musím jen říct, že tohle psaní s Vámi, mi dává hodně. Jste profík a od profíků se toho člověk naučí nejvíce. ( A taky nás dokážete povzbudit )

Děkuji za případnou odpověď.

PS: Opět zase zmatkuji, přitom jsou ale některé věci blíže, než si člověk představuje. No co už, jsem prostě amatér.
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Co vše se dá dokázat s hlubokým hlasem? ( bas, bas-baryton )

Příspěvek: # 1195Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Přeju hezký den.

Po Vašich dvou příspěvcích cítím nejdříve potřebu ujasnit si pojmy:

► Hluboký hlas - je to hlas s níže položeným těžištěm hlasu. U mužů mu říkáme bas, u žen alt. Laicky můžeme říci, že bas nebo alt zazpívá hlubší tóny než ostatní hlasové obory (u mužů baryton a tenor, u žen mezzosoprán a soprán).

► Hluboké tóny - pro zpěváky to jsou tóny, které jsou ve spodní poloze hlasového rozsahu nebo tóny pod hlasovým rozsahem, které už třeba ani nedokážeme zazpívat.

► Tmavá barva hlasu - je to temné zabarvení hlas. Často mají tmavou barvu basy, ale tmavý může být i tenor. Barva nemusí nutně souviset s hlasovým oborem a polohou hlasu. V opeře se všichni zpěváci snaží o tmavou barvu, ať už mají hluboké nebo vysoké hlasy. V populární hudbě má většina zpěváků světlou barvu, i když to jsou třeba zpěváci s hlubším hlasem. Nutno je ale připomenout fyzikální vlastnost zvuku, že přirozeně s přibývající hloubkou zvuk do určité míry tmavne. Pojem "hluboká barva hlasu" neexistuje a toto sousloví ani nedává smysl.

► Vhodná hlasová poloha - tímto pojmem vyjadřujeme hlasový rozsah, ve kterém váš hlas dobře zní a snažíme se, aby rozsah písně této poloze odpovídal. Neříká se, že je písnička "ve vysokých tónech", ale že je ve vysoké hlasové poloze. Stejně tak neříkáme, že budeme píseň zpívat v "hlubokém hlase", ale že ji zazpíváme v nízké hlasové poloze.

Jste určitý hlasový obor, ve vašem případě tedy bas nebo basbaryton, měl byste si proto hledat repertoár odpovídající vašemu hlasovému rozsahu. Samozřejmě v populární hudbě se dělá to, co třeba je v opeře nemyslitelné, že si můžete posunout oblíbenou písničku níže a zpívat ji v nižší poloze. Buď si najdete muzikanty, co vám píseň ztransponují do jiné tóniny, kde se vám píseň bude zpívat snáze a nebo si na internetu opatříte hudební základ a posunete si ho v nějakém programu sám do nižší polohy. Nicméně jsou hudební servery, kde si už při zakoupení hudebních základů můžete volit tóninu a přizpůsobit si tak píseň svému hlasovému rozsahu.

Každopádně každý zdravý hlas, který je správně roky trénován, by měl dosáhnout hlasového rozsahu 3 oktáv nebo i více. Neboli když na sobě budete pár let intenzivně makat pod správným vedením, třeba se dostanete časem až do výšek, po kterých toužíte. Samozřejmě že vyšší hlasy, zejména tenory, se do těchto výšek propracují daleko dříve než zpěvák s basovým hlasem. Ale to je už o tom, že se snažíte překročit svůj hlasový obor a o to větší úsilí na to budete muset vynaložit.

A co se týče zpívání ženských písní muži. Těžiště mužského a ženského hlasu je podle hlasového oboru od sebe vzdáleno přibližně půl oktávy až oktávu. Tedy je vhodné, aby muži zpívali mužské písně a ženy ženské písně. Ve většině případů, pokud muž zkouší zpívat ženskou píseň, tak buď ji zpívá o oktávu níž a zní to poněkud zbytečně hluboko a nebo ji zase zpívá příliš vysoko, což si třeba může dovolit zdatný tenor, ale bas se u toho bude škrtit a bude skákat do falzetu, aby to vůbec vyzpíval. A v 90% nebude ani jedna varianta znít hezky. Nehledě třeba také na ženský obsah textu, který se k mužům obvykle nehodí. Každopádně když budete trvat na ženské písni, tak se zřejmě posunu tóniny nevyhnete.

Takže přesně, jak jste napsal: cvičte, cvičte, cvičte. Dobrý profík v jakémkoli oboru se musí vzdělávat celý život, aby byl ve svém oboru úspěšný. Já se zpěvu věnuju 24 let, zpěv mě živí, ale dodnes se dovzdělávám, cvičím, chodím na lekce slavných světových pěveckých technik, abych byl lepším zpěvákem i pedagogem. A stále mám co objevovat a stále se mám v čem zlepšovat. ;-)

Lukáš Jindra
Standa
Příspěvky: 2
Registrován: ned 19. pro 2021 18:25:54

Typ hlasu.

Příspěvek: # 1338Příspěvek Standa »

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Nevím, jaký jsem hlas a nemám učitele. Plným hlasem vyzpívám od H (A) a ve výškách f2 či g2. Falzetem obstojně i h2, c3. V minulosti jsem zpíval ve sboru, kde mne dali k basům, ale tak nějak se jako bas necítím. Netuším, zda jsem baryton, či má můj hlas tenorový potenciál díky vysokému falzetu. Je mi 37 let a chci zpívat klasiku, či operu. Začal jsem cvičit z opery Rinaldo árii Lascia ch'io pianga a bohužel musím konstatovat, že zatím nedokážu g2 bez falzetu jemně a krásně - tak jak bych si přál. Musím zatím zpívat ne F ale c E flat m. Potřeboval bych poradit. Jaký hlas asi jsem, jak a kde najít dobrého učitele? (nebráním se dočasné spolupráci s koučem, výhledově bych se chtěl ale zlepšit natolik, abych mohl třeba bez ostych na placené kurzy na konzervatoř. Jsem objednán k paní doktorce do hlasového centra v Praze na vyšetření, abych zjistil, zda nemám v krku nějaký problém. Jsem připravený mnoho let dřít, čistě proto, že jsem u toho hrozně šťastnej. Moc děkuji za odpověď i doporučení.
Standa
Příspěvky: 2
Registrován: ned 19. pro 2021 18:25:54

Příspěvek: # 1339Příspěvek Standa »

Malá oprava ... plným hlasem max. g1 falzetem pak do c2. Ujel jsem na notovém zápisu/skutečné polohy mužských hlasů. :D
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Typ hlasu.

Příspěvek: # 1340Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
pokud Vás ke zpěvu nutí pocit štěstí, tak jste ideální adept na studium zpěvu... ;-) Zejména v opeře vás čeká mnoho let každodenní dřiny bez jisté vidiny, že by vás to jednou mohlo živit. Proto je výhra, když to chcete pro radost. Vše ostatní pak třeba jednou bude jen příjemným bonusem. ;-)

Dle popsaného rozsahu mi přijdete jako baryton. Ale kdo ví, třeba až objevíte ideální pěveckou techniku, zjistíte, že můžete i do tenorových výšin. V Hlasovém centru, až se vám podívají na hlasivky, vám podle jejich délky odhadnou, co budete za hlasový obor, zda opravdu baryton nebo dokonce tenor... Zeptejte se. ;-)

Já se opeře věnuju pouze okrajově a nemám ji vystudovanou - vystudované mám moderní způsoby zpěvu. Nicméně s lidmi z operního světa se znám a spolupracuju s nimi, ale nemám jejich svolení ke zveřejňování kontaktů (to víte, GDPR :mrgreen:). Napište mi na můj e-mail lukas@modernizpev.cz a něco vymyslíme. ;-)

Ať se Vám daří! :-)
Lukáš Jindra
Stenly
Příspěvky: 1
Registrován: pát 28. čer 2024 1:41:03

Jaký je můj hlasový obor?

Příspěvek: # 1400Příspěvek Stenly »

Dobrý den, chci se zeptat jaký mám hlasový obor mám rozsah od A2 spíše H2 nebo C3 až po A4 někdy H4 plným hlasem, ale to už vyžaduje velké úsilí a dobré rozpoložení a falzetem do A5. Jsem Tenor ? Děkuji.
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Jaký je můj hlasový obor?

Příspěvek: # 1401Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
nejprve přeložím vaše „americké“ značení not do našeho „evropského“, aby to pobrali i zpěváci, co studují hudbu u nás. ;) Tedy váš rozsah je od A (H nebo c) do a1 (h1) plným hlasem, falzetem až do a2.

Tedy dle rozsahu, což je jeden z indikátorů, soudím, že byste mohl být tenor. :)

Nicméně dalším indikátorem je těžiště hlasu. Někde může být aktuální rozsah matoucí, když je třeba hlas nesymetricky trénován jedním směrem. Eventuálně byste mohl být i baryton, který jen nemá vytrénované hloubky. Co se týče výšek, dobře trénovaný baryton může klidně zazpívat i takto vysoké tóny.

Nejpřesněji se svůj hlasový obor můžete dozvědět od foniatra, který na základě vyšetření délky vašich hlasivek za pomocí kamery, určí, pro jaký hlasový obor jsou vaše hlasivky předurčeny.

Lukáš Jindra
Pepakunzu2024
Příspěvky: 1
Registrován: pát 23. srp 2024 11:48:22

Hlasový obor 2

Příspěvek: # 1404Příspěvek Pepakunzu2024 »

Dobrý den, už jsem tu psal (nejde se mi přihlásit na starý účet), nicméně do hlasového centra se chystám, jak jste mi poradil, v jednom totiž neměli přístroj na mé požadavky. Prosím Vás, chci jen ještě dodat (a to přesněji) k tomu hlasovému oboru, mám tedy rozsah plným hlasem od “A” (ale lépe a pohodlněji se mi zpívá od “c” nahoru) do “h1”. Potom míšeným (plným a hlavovým, jak to říct) od “h1” do “e2” a falzetem do “a2” někdy “h2”. Jak jste psal, že takto může mít i trénovaný baryton, chci podotknout, že jsem začátečník, který byl dávno asi 2x u učitele zpěvu a nikdy předtím jsem nezpíval. Tento rozsah jsem se po pár měsících netrénování dozvěděl na měřiči výšky tónu, to znamená že tento rozsah mám v netrénovaném základu. Tak bych se chtěl zeptal, myslím si že bych mohl být tenor. A ještě k tomu těžišti hlasu, obecně vyšší tóny jsou náročnější než střední i pro tenory? Nejlehčeji se mi zpívá okolo c1 nahoru a mám potřebu zpívat spíš c1+ než dolů. Ještě chci říct jak píšu netrénovaně, tím myslím, že jsem zatím trénoval opravdu minimálně a že nějaké tóny bych pár měsíců zpět ani nezazpíval, nějak jsem přišel na to jak to lépe udělat, možná lepší dech. Děkuji za odpověď.
Přidat příspěvek v tomto tématu