samozřejmě se nezlobím.
Já to chápu, když člověk nemá osvojenu odbornou terminologii a chce popisovat svoje subjektivní pocity, je těžké se domluvit. To je stejné jako popisovat svoje subjektivní pocity bolesti v břiše lékaři po telefonu. Když na vás nebude moci sáhnout, jen velmi těžko bude moci diagnostikovat váš problém. V tomto Vašem případě je to stejné…
Pokusím se tedy domýšlet, co jste mi chtěla říct:
1. Ptáte se: „když zpívám tedy první hlas,tak to je asi mezi soprán?“ – Prvnímu hlasu v notovém zápisu se říká „soprán“, i když svým rozsahem nemusí splňovat charakteristiku sopránu a klidně to může zpívat zpěvačka se středním hlasem, který se nazývá „mezzosoprán“.
Pojem „mezi soprán“ neexistuje.
2. Píšete: „myslela jsem mezi soprán a soprán“ – Pokud jste chtěla něco vkládat mezi dva sopránové hlasy, tak potom jsem nepochopil co chcete mezi první soprán a druhý soprán vkládat. Obvykle první a druhý soprán jsou dva nejvyšší hlasy ve vícehlasém zpěvu a mezi ně se už další hlas nevejde.
3. Ptáte se: „jak se dostat k pravému sopránu příjemnému“ – Pojem „příjemný“ je velmi relativní. Pod ním si každý můžeme představit něco jiného. Děvče zpívající v kostele si pod tím představí kulatý falzetový tón, rockerka si pod tím představí ostrý vyječený plný hlas… Soudím, že máte asi problém s výškami, ale z popisu není zřejmé jaký. Vysoké tóny jsou vždy to nejtěžší, co na pěvecké technice je. Chce je každý, ale dopracovat se k jejich kvalitnímu zvuku vyžaduje léta práce.
Kontakt už na mě máte, tak se mi přijďte ukázat, předvést mi, co přesně je ten Váš problém a já Vás navedu, jak toho dosáhnout. Těmito debatami, kde se nejsme schopni dobrat přesně, kde se nachází Váš problém, cíle nedosáhnete a Vám nezbyde než si nadále doma zoufat, že Vám to nejde. Než si hodiny povídat s lékařem, kde vás přesně co bolí, je lepší přijít na jednu krátkou prohlídku, aby mohl definovat Váš problém. Toto doporučuju i Vám.
Lukáš Jindra