Hlasová hygiena - péče o hlas, jídlo, pití, kouření, spánek

Pěvecká technika, problémy při zpěvu, terminologie, jak začít se zpěvem?
Pravidla fóra
Prosíme:
- nezakládejte duplicitní témata - pište své příspěvky do již existujících diskusí
- při psaní dotazu vyplňte políčko "Předmět" - zvýšíte tím přehlednost poradny
Děkujeme.
UnityCZ
Příspěvky: 30
Registrován: úte 12. zář 2017 13:34:47

Pití nebo tréma?

Příspěvek: # 1262Příspěvek UnityCZ »

Ahoj Lukaši,

opět se ozývám po delší době. Jak se Ti daří? Zrovna jsem došel z první návštěvy sboru, nějak už tedy určitě opadla určitá opatření. Zpíváš, učíš, daří se? :))
Nicméně k věci. Mám takový problém s hlasem, týká se to i sboru. Jedná se o pravoslavný sbor, čili tam přijdou k užitku ty mé profondní hloubky, kvůli kterým jsem tam přišel (nikde jinde to snad ani moc nejde :))
Dnes jsem byl na ranní liturgii a po ní jsme se potkali s nějakými sboristy a dirigentkou v jejich "placu" kousek od chrámu :) Všichni moc fajn, příjemní, přátelští, veselí, opravdu jsem se mezi nimi cítil moc příjemně a uvolněně. I můj posez byl podvědomě uvolněný, se všemi jsem se dal hned do řeči, prostě paráda. No ale stala se věc, kterou řeším poslední týden. Když jsem si chtěl zazpívat a pronést nějaké to ultra kontra oktávo brumlání (což umím jako nic), tak se něco ozvalo, ale bylo to sotva piano a nic moc. Všiml jsem si, že mám velmi sucho v puse a krku. Ale jak jsem pil čistou, balenou vodu, jak jsem chtěl, tak to nepomáhalo. Ten den jsem od rána pil maximálně pár doušků vody se sirupem, jinak celou dobu pouze koupenou vodu v lahvi. Dříve jsem pil hodně různé limonády s obsahem kofeinu. Víš sám a píšeš to tu mockrát, že obojí je určitě problém. Tedy jsem si od tohoto dal už pokoj. Sám jsem si všiml, že to má vliv na spodní rozsah. Když to přeženu s cukrem a kofeinem, tak mám stále svůj moc hezký rozsah, jen víc jako vysoký bas, než jako extra hluboký profondní. Když jsem to omezil, zase jsem brumlíkoval jako by se nechumelilo (a to kdybych dnes předvedl, tak to bych byl teprve king :)). No ale dnes se mi stalo toto. Myslíš, že to má nějaký konkrétní důvod? Mohla to být třeba podvědomá tréma? Vedomě jsem, jak jsem psal, byl velmi příjemně naladěn. Ale je pravda, že do určité míry jsem cítil takový ten tlak "teď to potřebuju dát, musíš Kájo, musíš!!!", takže ač jsem byl jako mezi starými přáteli, tak že by to bylo něco takto polovědomého? Dost mě to na sobě naštvalo, říkal jsem si, "to ses teda předvedl". Přitom sami slyšeli, že to tam je a brali mě jako toho, co tam bude dávat velké C na celé město :)) Ale trápí mě to :(( Do teď ten spodní rozsah není v pořádku (až jsem si ze samého zoufalství koupil taky jednu colu ha!). Myslíš, že se mám zaměřit spíš na to odstranění trémy (což naznali i ve sboru, že se s nimi musím nejprve sžít a že jsem určitě nervózní), nebo tomu mám dát čas stran kofeinu a cukru? Prostě a stručně. Rozsah mám vždy skvělý a hežký, jen pod to velké E to v takovýchto případech, jako je první seznámení se sborem, vůbec nedávám (případně po požití limonád a nápojů s kofeinem).
Ano a pořád mám v plánu poslat Ti ukázku ke zhodnocení, které Ti pak zaplatím, jen jsem pořád necítil, že je to ono. Te´d si myslím, že je to moc fajný, tak určitě se můžeme oba brzy těšit. Tedy pokud tuto službu ještě poskytuješ, rád si ji u Tebe zaplatím ;)
Měj se krásně a ať se Ti daří.

Opatruj se

Ivo
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Pití nebo tréma?

Příspěvek: # 1313Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Ahoj Ivo,
co se týče jídla a pití, je to individuální a je třeba si to vyzkoušet. Každý to má opravdu jinak - vidím to kolem sebe na desítkách svých profesionálních kolegů. Co vadí jednomu, druhému nic nedělá a naopak. Nejlepší je podezřelou potravinu na nějaký (ne úplně krátký) čas vysadit a sledovat, co se bude dít.

Já osobně jsem třeba velký „kafař“. Měl jsem menší problémy se sliznicemi v krku, nevěděl jsem jejich původ a pojal jsem podezření na kávu. Tak jsem to testoval v době, kdy jsem kvůli pandemii nikde nezpíval a vynechal úplně kafe. Změna ale nenastala. Tímto pokusem na sobě samém jsem zjistil, že není problém ani nadměrném hlasovém zápřahu, ani v pití kávy. Letos se mi situace opakuje a jelikož mě souběžně štípou oči, došel jsem k závěru, že je to jen jarní alergie a že už bych po letech měl opět navštívit alergologa, co mi alergii před lety diagnostikoval...

Tedy asi bych nepaušalizoval, že za každou cenu musí být kofein špatně. Pravda je, že mnoha lidem v souvislosti se zpěvem nesvědčí, ale jsou i tací jako já, kterým to nic nedělá. Ty zřejmě patříš mezi ty, pro které kombinace kofein a zpěv není ideální. A obdobně je tomu i s cukrem, respektive slazenými nápoji.

Nicméně to, co popisuješ, bych dost možná spojoval s trémou. Tréma např. způsobuje svalová napětí. A pro ty extrémní hloubky, které Ty praktikuješ, je nezbytné velké uvolnění. Pokud nejsi uvolněný, hloubky mizí. Dalším projevem trémy může být i rychlé vysychání v ústech. To já mám taky. Člověk musí pořád pít, ale sucho neustává. Kdysi jsem to míval tak silné, že se mi k sobě přilepovaly rty a jazyk se mi lepil na patro. Skoro jsem s tím nemohl artikulovat a chvílemi mi skoro nešla otevřít pusa. Až tak silnou trému jsem míval... :-D

Je-li to trémou, tak neboj. Jak se budeš s kolegy sžívat, bude se tréma snižovat a tobě se bude postupně zpívat snáze a snáze. :-) Pak tě časem asi bude trošku stresovat, až přijdou diváci, ale i na ty si postupně zvykneš. Nakonec trému ovládneš a začneš si zpěv užívat naplno. :-)

Jinak je skvělé, že už je po roce a čtvrt snad už pandemie opravdu na ústupu a my se pomalu můžeme začít scházet. Já byl včera po dlouhé době konečně zase na zkoušce v divadle a moc jsem si to užil. Vypadá to, že se snad už vše v dobré obrací a snad už je v dohlednu doba, kdy začneme žít zase normálně, jako před pandemií. :-)

Stojíš-li o službu „Analýza nahrávek“, tak tu stále poskytuju a kdykoli ji můžeš využít. V době zákazu zpěvu se docela o ni zvýšil zájem. Objednat si ji můžeš na našem webu http://www.modernizpev.cz.

Měj se hezky a užívej si zpěv. :-)
Lukáš Jindra
Uživatelský avatar
Škola moderního zpěvu
www.modernizpev.cz
Příspěvky: 54
Registrován: pon 05. zář 2011 14:45:36

SVĚTOVÝ UNIKÁT - Fitness pro zpěváky

Příspěvek: # 1314Příspěvek Škola moderního zpěvu »

Milí zpěváci,
součástí hlasové hygieny je kromě péče o hlas, také péče o celkovou fyzičku. Zpěv je svým způsobem „sport“. Zpěv je totiž svalová činnost. Samotné hlasivky jsou sval, dech řídí sval bránice a správnému fungování dechu napomáhá spousta dalších svalů na trupu. Vaše fyzická kondice tedy přímo ovlivňuje kvalitu vašeho zpěvu a s tím související vaše pěvecké zdraví.

My jsme pro vás připravili VIDEOKURZ , který je rozsáhlým fitness tréninkem zaměřeným speciálně na svaly, které jsou potřebné při zpěvu. V kurzu je vše vysvětleno a předvedeno. Součástí jsou i obrázky anatomie pro důkladnější pochopení. Dále ke kurzu dostáváte SLEVU na trénink s certifikovanou fitness trenérkou a ZDARMA PDF se cvičebním plánem.

Garantem kurzu jsou naši lektoři zpěvu Lukáš Jindra (se znalostmi různých světových pěveckých technik, na základě nichž přesně ví, které svaly jsou při zpěvu zapotřebí) a Kateřina Jindrová Zítková (která je zároveň zdravotní sestřička i fitness trenérka a odborně vám vysvětlí a předvede, jak který z těchto svalů cvičit).

Neváhejte a objednávejte tento světový unikát, který nikde jinde nenaleznete, na našem webu: https://online.modernizpev.cz/videokurzy-zpevu/
Uživatelský avatar
Škola moderního zpěvu
www.modernizpev.cz
Příspěvky: 54
Registrován: pon 05. zář 2011 14:45:36

ZDARMA videokurz: Domácí otužování

Příspěvek: # 1316Příspěvek Škola moderního zpěvu »

Milí zpěváci,
součástí hlasové hygieny je i péče o zdraví a prevence vzniku onemocnění. Jedním z nejúčinnějších ověřených způsobů, jak předcházet nemocem, je otužování!

Připravili jsme pro vás ZDARMA videokurz zaměřený na otužování v pohodlí vašeho domova. Kurz sestavil vedoucí otužileckého oddílu a praktický lékař v jedné osobě. Jde o bezpečnou metodu pozvolného přivykání na studenou vodu, kterou zvládne každý.

Tento kurz je nutné začínat na jaře. Trvá čtvrt roku a na jeho konci by měly být venku teplé dny. Po absolvování tohoto kurzu můžete u domácího otužování setrvat navždy a nebo pokračovat dále venkovním otužováním. Když s naším kurzem začnete správně na jaře, tak nebude problém pokračovat pravidelným venkovním koupáním v teplých dnech a poté budete tělo postupně přivykat na pomalu chladnoucí venkovní vodu, až z vás budou opravdoví venkovní otužilci.

Nicméně i když zůstanete pouze u domácího otužování, stejně pocítíte velký rozdíl v imunitě vašeho organismu. Vaše tělo bude odolnější vůči respiračním nemocem. Otužování navíc pozitivně stimuluje psychiku. Pokud se posléze dáte i na venkovní otužování, o to více pocítíte pevnější zdraví.

Náš videokurz domácího otužování naleznete zde: https://online.modernizpev.cz/videokurzy-zpevu/.
Přejeme hodně zdraví! :-)
Andrea.
Příspěvky: 1
Registrován: úte 26. zář 2023 8:36:44

Klimatizace

Příspěvek: # 1385Příspěvek Andrea. »

Ahoj, da sa z klimy stratit hlas? Andrea
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Klimatizace

Příspěvek: # 1386Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Ahoj,
ano a velmi snadno. :(

Pro zpěváky je vhodné se klimatizaci pokud možno vyhýbat.

Lukáš Jindra
Přidat příspěvek v tomto tématu