Rady pro začátečníky - jak se začít učit zpívat?

Pěvecká technika, problémy při zpěvu, terminologie, jak začít se zpěvem?
Pravidla fóra
Prosíme:
- nezakládejte duplicitní témata - pište své příspěvky do již existujících diskusí
- při psaní dotazu vyplňte políčko "Předmět" - zvýšíte tím přehlednost poradny
Děkujeme.
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Zpívám dobře nebo ne?

Příspěvek: # 414Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
nejlépe zjistíte, jak na tom jste, když zajdete k nějakému lektorovi zpěvu. Pokud vám jde jen o hlasový projev, nepotřebujete k tomu hudební nástroj. :)

Službu Analýza nahrávek poskytuju a dozvíte se o ní více zde: https://peveckaporadna.cz/viewforum.php?f=5.

Lukáš Jindra
Uživatelský avatar
Hana
Příspěvky: 1
Registrován: pon 20. kvě 2013 15:28:05

Jak správně zpívat?

Příspěvek: # 415Příspěvek Hana »

Ahoj
Chci se zeptat jak se mám naučit správně zpívat.
Mě to vždy nějak ujede ! A chtěla bych být zpěvačkou.
Dvakrát jsem už vystupovala na veřejnosti. Ale furt mi to nějak nejde . Prosím poraďte mi !
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Jak správně zpívat?

Příspěvek: # 416Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Ahoj,
tvůj dotaz je velmi obecný. Proto se nabízí velmi obecná, leč nejúčinnější odpověď: Najdi si dobrého pedagoga zpěvu. Bez pedagogického vedení se dá obtížně stát dobrou zpěvačkou…

Píšeš, že ti to „ujíždí“ – myslíš tím intonaci? Neboli, že zpíváš falešně? Vše je věcí cviku a i sluch se dá vytrénovat, ale potřebuješ dobré vedení. Máš-li problém se sluchem, sama se to doma budeš těžko učit.

Jestli jsi z Prahy, přijď za mnou na jednorázovou konzultaci. Pokud jsi z daleka, ale máš rychlý internet, můžeme se spojit na konzultaci po Skypu. Já Ti řeknu, kde máš problém a naznačím cestu, kudy se máš vydat, aby jsi ho odstranila. Pak už to bude o tom, abys pravidelně cvičila a také pravidelně docházela za nějakým pedagogem, který ti zkontroluje, zda doma postupuješ správným směrem.

Ať se Ti daří!
Lukáš Jindra
Barbara
Příspěvky: 1
Registrován: sob 10. srp 2019 16:30:14

Sen

Příspěvek: # 1088Příspěvek Barbara »

Dobry den
Chtěla bych se zeptat jestli by u mě šlo naučit se zpívat je mi tedko 19 let zachvilku už skoro 20 zpěv miluju od detstvi ale všichni mi tvrdily ze nemám hudební sluch a ze neumim zpívat i doma mi to říkali tak jsem se na to vykaslala a jen si zpívala když nikdo nebyl doma. Jenom ze teď po hodně vecech když jsem neměla koníčka byla jsem jen doma nic nezazivala a svůj život nezila tak po schlednuti star is Born a dokumentu o lady Gaga jsem se rozhodla ze s tím vším něco chci udělat se svim zivotem aprotoze lady Gaga miluju(mám toho s ni až míč spolecneho ze to ani není mozny ) tak jsem se rozhodla ze za jeden rok tedy 8.9.2020 budu umět její 5 písni z alba Joanne a do roka složit svoji první písničku chci do toho dat úplně všechno ale bojím se ze se to nenaucim když mi je 20 a nějak hezky zpívat neumim prakticky nevím co dělat ale hrozné bych se chtěla stát hvězdou chci se pokusit do toho dat naprosto všechno chci na sobě makat abych si splnila svůj sen a všem to ukazala ze jsem dobra.bohuzel nemám v sobě úplně objektivní nazor a velmi se bojím ze to nedopadne dobre a jestli to má smysl? Chtěla bych nějak poradit jak na to když jsem nikdy nezpivala ? Už nechci vést svůj nudný život
Dekuju za rady
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Sen

Příspěvek: # 1090Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
máte-li velký sen, silnou touhu a hodláte-li pro to obětovat úplně všechno, pak se do toho vrhněte. :-)

Já jsem takovou touhu v kombinaci s obrovskou tvrdohlavostí měl a tak jsem až ve 20 letech začal zpívat a vyrazil jsem za svým snem. Co to pro mě znamenalo? Opustil jsem rodinu a známé a odešel do Prahy. Intenzivně jsem studoval zpěv 8 let, ale i poté vlastně až do dneška ho studuju dál, i když už ne tak intenzivně jako tehdy.

Pokud člověk předtím nezpíval a nebyl veden, podobně jako já, je potřeba počítat s tím, že z vás nebude hvězda pódií za pár měsíců. Je před vámi mnoho let intenzivní práce a dřiny a pokud ve vás dřímá alespoň trošku talentu, budete-li mít dobré pedagogy a trošku štěstí, můžete si klidně svůj sen splnit.

Ten můj sen se splnil. :-) Dnes už mám za sebou více než 30 muzikálů a oper. Zahrál jsem si i hlavní role, zpíval v nejslavnějších světových muzikálech, kromě Prahy účinkoval třeba i v Německu, Itálii nebo Švýcarsku. Zpíval jsem s kapelami, můj hlas je slyšet na CDčkách i DVDčkách. Spolupracoval jsem s největšími hvězdami české populární hudby (Karel Gott nebo Lucie Bílá). Dnes si své sny plním v dabingu...

Tedy tím výčtem jsem chtěl říct, že možné to je. Vše záleží jen na vás, jestli máte tu špetku talentu, ale hlavně dostatečně silnou vůli, píli, pracovitost a cílevědomost. Pak se vám to při troše štěstí za pár let splní. :-)

A čím začít, od čeho se odpíchnout? Vyberte si nějakého dobrého pedagoga zpěvu a zajděte k němu na lekci. Sdělte mu své cíle a pokud vás přijme, začněte s ním intenzivně na svém hlase pracovat. Zvažte i studium konzervatoře (já začal studovat konzervatoř ve 22 letech). A až budete něco umět, zkoušejte štěstí na různých konkurzech, castinzích apod. Je třeba, aby se o vás dozvěděli lidé, co vás mohou posunout dál...

Moc držím palce na cestě za vaším snem.
Lukáš Jindra
Dominikprochazka
Příspěvky: 3
Registrován: úte 04. srp 2020 16:59:19

Špatný nájezd na výšky

Příspěvek: # 1189Příspěvek Dominikprochazka »

Dobrý den,
Chtěl bych se Vás na něco zeptat. Momentálně jsem se začal věnovat zpěvu. Nebudu lhát, můj zpěv je falešný, neumím dýchat, nemám správnou techniku, neumím prakticky nic. Ale, už jsem se domluvil s lektorkou zpěvu, takže ta mi pravděpodobně odpoví na mou otázku, i přes se však zeptám zde.
Jsem tedy muž ( 20 ) a mám hluboký hlas, na kterém i mluvím, který je mi pro zpěv nejvíce vyhovující. Výšky nic moc, ale ty si pravděpodobně postupem času vytrénuji ( nebo alespoň podle toho, co jsem si četl ). Můj problém je však ten, že pokud začnu zpívat výš a poté přejdu na hluboký hlas, nemohu se potom dostat zpátky na ten původní, no a celou písničku potom zpívám v hlubokém hlase, který se k písničce absolutně nehodí. občas se mi to při pořádném soustředění podaří, ale beru to jako hodně velký problém a dost mne to od zpěvu odrazuje. Myslíte, že je to prostě o tom, že se ke zpěvu nehodím, nebo je to o určitém bloku ( v hlavě ), mutaci, tréninku, technice zpěvu? Díval jsem se hodně na určité videa na yt, ale příjde mi, že je můj hlas oproti ostatním moc hluboký, a nemůžu se pak naladit na o něco vyšší tón. Tak nějak jsem se za ty 2 dny už bohužel smířil s tím, že ze mě zpěvák nebude. Ještě tomu ale chci dát šanci, záleží tedy, co mi řekne lektorka a vy. Už zítra se to od ní vše dozvím. Budu však rád i za váš názor. Moc děkuji za případnou odpověď
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Špatný nájezd na výšky

Příspěvek: # 1190Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Dobrý den,
snažím se rozklíčovat, na co se přesně ptáte...

Píšete, že zpíváte falešně. Jestli to chápu správně, tak váš problém je, že když zpíváte výšky, nedaří se vám vrátit přesně do hloubek, kam byste potřeboval a pak zpíváte v poloze, které není správná... Neboli, jde o to, že po skoku z výšky zpíváte v hloubkách falešně...? Poté zase píšete, že zpíváte příliš hluboko a nedaří se vám zpívat vyšší polohy.

Váš popis tedy chápu tak, že prostě neintonujete a je pro vás problém měnit výšku tónu. Píšete, že se o to snažíte teprve 2 dny...? No, to je opravdu málo. Chce-li třeba člověk být profesionálním zpěvákem, musí na sobě pracovat alespoň 10 let. Takže 2 dny absolutně nic neznamenají. Zpěv je svalová práce. Máte to stejné jako v posilovně - kulturista z vás také nebude za 2 dny.

Lektorka, ke které jdete, si vás poslechne a zhodnotí, jak jste na tom s intonací a nastíní vám, jak dlouhá cesta vás může čekat, než zvládnete zazpívat písničku čistě. Naučit se to dá, ale je zcela individuální, jak dlouho to bude trvat.

Přeju vám hlavně dostatek trpělivosti!
Lukáš Jindra
Dominikprochazka
Příspěvky: 3
Registrován: úte 04. srp 2020 16:59:19

Re: Re: Špatný nájezd na výšky

Příspěvek: # 1191Příspěvek Dominikprochazka »

Asi jsem to napsal špatně, omlouvám se. Jde o to, že když začnu zpívat písničku ve vyšším tónu a poté v určité části je hlubší tón, nemůžu se pak přeladit zpátky na ten vyšší tón a zpívám v tom hlubokém. . V určité části písně se hlubší tón nehodí a ač se snažím jak chci ( pokud tedy nezastavím a nesoustředím se ), tak furt zpívám hluboko. Nevím si s tím rady. Nevím jak to popsat. Možná si od zpěvu představuji něco víc, než je nad mé schopnosti.
Uživatelský avatar
Lukáš Jindra, dipl.um.
Lektor zpěvu
Příspěvky: 377
Registrován: úte 09. led 2007 0:31:32

Re: Re: Re: Špatný nájezd na výšky

Příspěvek: # 1192Příspěvek Lukáš Jindra, dipl.um. »

Pokusím se tedy ještě jednou porozumět vaší definici:

vy začnete zpívat píseň ve vysoké hlasové poloze, pak přejdete na nějaký hluboký tón a po něm se vám už nedaří vrátit zpátky do vysoké polohy a nadále setrváváte v hluboké poloze. Chápu to správně?

Tady jde jen o pružnost hlasu, o technickou zdatnost, o umění rychle měnit výšky tónu. To je pouze věc cviku, to časem vytrénujete. :-)

Lukáš Jindra
Přidat příspěvek v tomto tématu