Ahoj,
neboj, vůbec nevypadáš jako "blbec"...

Naopak, ptáš se a hledáš informace, tedy se pídíš za pravdou. To mnozí žáci nemají. Mnozí žáci jen někde něco zahlídnou a pak tvrdošíjně říkají dokola nesmysly a ani nemají touhu se dovědět, jak se co správně nazývá, když oni si našli "svůj" název. Proto jsem rád za lidi, jako ty, co hledají a chtějí vědět, jak to doopravdy je.
A zrovna označení "kontrabas" zní velmi logicky. A možná, kdyby se toto označení nezažilo pro hudební nástroj, používalo by se oficiálně pro lidský hlas. Schválně jsem na základě tvého dotazu otevřel učebnice, dle kterých mě učili na konzervatoři, jestli tam někde nenajdu toto alternativní označení, ale nenašel jsem. A ani za svých 20 let hudební praxe, kdy jsem se pohyboval v muzikálech i operách, jsem toto označení v souvislosti se zpěvem neslyšel. Jediné označení, které jsem pro nejhlubší hlasy v českých kotlinách slyšel, bylo "basso profondo". Nicméně na anglické wikipedii je opravdu psáno "basso profondo or contrabass". Teď je tedy otázkou, jestli třeba náhodou opět v té zmiňované Americe nemají opravdu svoje označení pro basso profondo a nebo jestli není chyba v textu wikipedie. Pokud jsem to pochopil správně, wikipedie funguje tak, že tam píšou informace laici a pokud někdo neprokáže chybu v textu, tak to na jejich stránkách visí. A že jsem už i v minulosti na wikipedii našel nepřesné informace. Takže to pro mě od té doby není úplně relevantní zdroj informací.
Pojmem "oktavista" jsi zase obohatil ty mě - tento pojem jsem opravdu v našich domácích končinách ještě nikdy neslyšel. Vím, že v ruské hudbě se často objevují tyto extrémně hluboké hlasy. Přičítal jsem to spíše tomu, že v je v Rusku geneticky více hlubokých hlasů, ale je pravda, že jsem se po tom nikdy nepídil, abych tuto svou domněnku potvrdil nebo vyvrátil. Tedy jestli tam mají nějakou vlastní techniku, kterou tyto hluboké tóny vyučují, to nevím, ale samotného by mě to zajímalo. Je fakt, že v Rusku jsem ještě na pěveckých lekcích u nikoho nebyl.

Třeba, kdybys objevil při svém hledání nějakou pěveckou školu zaměřenou speciálně na výuku těchto extrémních hloubek, budu rád, když mi na ni pošleš odkaz. Už jsem se v minulosti do několika světových škol na zkušenou vydal... Já v tuto chvíli vím pouze o mongolském hrdelním zpěvu, díky kterému se dá dosáhnout velkých hloubek a s tím spojené problematice alikvotního zpěvu, který se výborně vyučuje třeba v Německu. Já sám jsem navštívil několik workshopů na tuto problematiku zaměřených a opravdu, když jsem si s alikvótním a hlavně hrdelním zpěvem hrál, povedlo se mi několikrát, že mi hlas skočil o oktávu níž a nebylo to nijak nepříjemné a znělo to celkem hlasitě. Kdybych měl čas se tomu více věnovat a rozvíjet, určitě bych to ještě víc posílil. Takže vím, že tudy cesta opravdu existuje. No a jelikož Rusko a Mongolsko jsou sousední státy, tak si říkám, jestli tyto hlasové techniky spolu náhodou opravdu nesouvisí... ;-) Jinak v České republice se vyloženě touto problematikou žádná škola nezabývá.
Každopádně se zpěvem je to stejné jako ve sportu - když dlouho nebudeš trénovat, tak až se k tomu jednou vrátíš, půjde to zpočátku ztuha, ale nakonec ti to zase naskočí.
Tedy přeju hodně trpělivosti a píle!
Lukáš Jindra