Ahoj,
tvůj dotaz není úplně typický dotaz pro poradnu, která má za úkol řešit vyloženě pěvecké problémy, proto než se dostanu k odpovědi, dovolím si také poněkud netypicky nejdříve malé obecné zamyšlení nad tématem: „YouTube a „coververze“.
Na chvilku teď vyskočím z role pěveckého pedagoga a zůstanu v několika následujících řádcích „jen“ hudebním fanouškem...
Nejsem hudební historik, takže nevím, jak tomu reálně bylo z historii, nicméně z uměleckého hlediska by cover verze měla splňovat určitá umělecká hlediska: zejména hlavně to, že „cover“ by měl odpovídat českému lidovému překladu „předělávka“ a nebýt pouhým plagiátem. Cover verze by měla starou písničku předvést v novém kabátě, dát jí nové pojetí, nový umělecký záměr – mít třeba úplně jinou hudební aranž, jiné tempo, být provedena v jiném žánru, nebo by ji měl interpret inovovat spoustou improvizací či do ní zakomponovat novinky, které originál posouvají někam dál. Bohužel drtivá většina pokusů o „cover“ je horší než jejich originál a většinou ani nesplňují kritéria pro coververzi.
Balzámem pro mě, jakožto hudebního fanouška, jsou coververze typu Whitney Houston – I Will Always Love You nebo Sinéad O’Connor – Nothing Compares To You a nebo Guns N’ Roses – Live And Let Die. Takovýchto vydařených coverů je ale ve světě maličko…
Internetová služba, zvaná YouTube, jejíž obliba v posledních letech hodně sílí, se bohužel pomalu ale jistě stává smetištěm videí lidí, kteří se buď chtějí zviditelnit a nabít milného pocitu, že jsou zajímaví a nebo lidí, kteří se ve většině případů také milně domnívají, že mají talent tak velký, že by to určitě měl spatřit svět. Většinou je to ale bohužel jen video plné nedostatku sebekritiky a nadměrného ega.
A písničky na YouTube označované slovem „cover“ ve skutečnosti opravdovým coverem nejsou, ale jsou jen „plagiát“ nebo nevydařená „kopie“. Chápu, že takhle by asi málokdo chtěl své „dílo“ označit, proto ho nesprávně označuje slovem „cover“. Mě osobně, jakožto fanouškovi hudby, by to ale hodně ulehčilo život, když na této internetové službě vyhledávám opravdovou hudbu, abych ji zavčasu dokázal snadno odlišit od amatérských pokusů o umění...
Takže v souvislosti s tvým dotazem mi v hlavě vyskakuje jediné slovo: „Proč?“.
Chápu, že když se člověk učí zpívat, je velmi vhodné se to učit na převzatém repertoáru. Ale proč tím zaplevelovat YouTube, zejména když je tam k dohledání originál, který je téměř vždy daleko lepší než mnohdy směšné pokusy amatérů…
Ale dobrá, sice tomu neholduju, ale dejme tomu, že u amatérů a začátečníků je pochopitelné, proč se veřejně chlubí svými kopiemi. Každý se asi rád pochlubí, že se v něčem zlepšuje, že už se něco naučil…
O mnoho horší to je ale u lidí, kteří se už pasují mezi profesionály, hudbou se živí a místo toho, aby vytvářeli umělecké hodnoty, tak pouze dělají plagiáty. Ne opravdové coververze, ale oni to zazpívají se stejnou aranží, stejným stylem, stejným výrazem, stejnou barvou, ale prostě jen hůř než originál. Žádná invence, žádný umělecký přínos. To je prostě smutné… Omluvitelné je pro mě pouze to, když někdo udělá českou verzi písně, což sice stále ještě není coververze, ale jde o překlad, jehož poslání můžeme chápat v tom, přinést blíže danou píseň jinojazyčnému posluchači. To jsem schopen akceptovat.
Pak je ale ještě další specifická skupina muzikantů, kteří dokonce kopírují celý repertoár některých umělců, oblékají se jako oni a prostě se za ně vydávají – tyto kapely se nazývají „revival“ a také nemají žádný umělecký smysl. Je to jen výdělek peněz. Smutné je, že tyto „cvičené opičky“ vydělávají muzikou nesrovnatelně víc, než opravdoví kreativní umělci, kteří skutečně tvoří. (Ještě pochopím partu kamarádů, co si jen pro své potěšení chtějí připomenout svou oblíbenou už neexistující kapelu.)
Netajím se tím, že považuju show-business za na hlavu postavený. Ale ono je to právě o tom byznysu… Nerozhoduje, kdo je lepší, ale kdo se umí lépe prodat. Znám desítky, možná stovky velmi šikovných umělců, kterým ale jejich umělecká čest nedovolí dělat písňové kopie (nemyslím opravdové coververze, které mohou skutečným uměním být) nebo revivaly, ale to je možná jeden z důvodů, proč je muzika neživí… Smutné…
V době, kdy jsem studoval Pražskou konzervatoř, byl jsem veden k tomu, že umělec je „kreativní člověk“. Tedy dělat umění znamená vytvářet umělecké hodnoty. Ne tyto hodnoty kopírovat, neboli být jakousi „vypalovačkou“, „pauzovacím papírem“ nebo „cvičenou opičkou“… Na druhou stranu moc dobře znám ekonomickou stránku umění a chápu umělce, když se chtějí muzikou uživit, že jim vlastně v současné době nezbývá nic jiného, než dělat kopie a cvičené opičky… Takže to vlastně ani nikomu nezazlívám…
Ke kreativitě se snažím vést i své studenty. Samozřejmě, že se učíme zpívat na převzatých písních – je to studijní materiál. Ale než mladé zpěváky „vypustím“ do vod hudebního světa, snažím se jim vštěpovat to, co bylo na konzervatoři vštěpováno i mě, že umělec má hlavně tvořit.
Že Monu Lisu namaloval Leonardo da Vinci, vědí všichni. Desítky malířů se snažily tento obraz zkopírovat. Mnoha z nich se povedly kopie rozeznatelné od originálu jen velmi těžko. Ale přinesli tito, byť velmi zruční lidé, uměleckému světu nějakou hodnotu? Ne, absolutně žádnou. Maximálně mohli naštvat někoho, kdo si jejich plagiát kdysi dávno koupil v domnění, že si kupuje originál.
Tak proč dělat v umění neustále samé kopie? To by chtělo začít hlavně vychovávat posluchače, aby si začali více cenit kvality a to už by bylo velmi komplikované a dlouhé povídání, které by nakonec stejně nenalezlo řešení…
Dnes je to prostě tak, že na revival přijde do klubu více lidí než na neznámou kapelu. A to není pro umělecký svět dobře. To podle mně svědčí o devalvaci umění. Pro opravdové umění je teď nejednoduchá doba. A to není jen v muzice. Třeba i výtvarní umělci musejí vyrábět kýče pro lidi bez vkusu, co si ve stáncích tyto nesmysly houfně kupují, ale kvalitní obraz do ložnice by si nikdy nepořídili. Herci jsou nuceni hrát v brakových seriálech pro televize, protože to jim vydělá mnohanásobně víc než kvalitní činohra v divadle – diváci pak místo do divadla sednou do gauče u televize a hltají podřadné umění na místo hodnotného. Za tím hodnotným by totiž museli jít až do divadla a tak je pohodlnější sedět doma u televize. Nehledě na upadající hodnotu některých divadel, zejména muzikálových… Umění zkrátka dlouhodobě silně devalvuje…
Ale dost už mudrování – z role hudebního fanouška se vracím zpět do role pěveckého poradce…
Samozřejmě i tobě doporučuju, ať se zdokonaluješ v umění tím, že budeš zkoušet interpretovat převzaté písně. To je nejlepší škola, tak jsem se učil na konzervatoři i já. Čím víc bude růst tvá umělecká osobnost, tím víc budeš schopen pojmout převzatou píseň více po svém, až nakonec budeš schopen vytvořit něco úplně nového, přinést světu nové umělecké hodnoty. Pak z tebe bude opravdový kreativní umělec. K dosažení tohoto cíle ti držím palce!
Co se týče licencí, tak to se obrať na organizace, které se starají o autorská práva, jako je OSA, Dilia, popřípadě Intergram (kdybys používal úryvky originálních výkonů některých umělců).
Abys udělal dobrou nahrávku, potřebuješ kromě počítače a vhodného softwaru minimálně alespoň studiový mikrofon.
Držím ti palce. Je krásné zpívat si pro zábavu slavné písně. A když ti to půjde, tak je to skvělé! Určitě se na tom hodně naučíš, stejně jak jsem se takto učil i já a jak se tak dodnes učí všichni muzikanti na světě.
A až jednou dorosteš do opravdového umělce, prosím, snaž se být kreativní.
Ať se ti daří!
Lukáš Jindra