Ahoj Lukaší, po hodně dlouhé době

) Jak se Ti daří? Jsi v pořádku a zdravý?
Musím říct, že píšu celkem ze sobeckých důvodů, jako asi my všichni, když se chceme něco dozvědět a Ty velmi trpělivě a pečlivě odpovídáš, za to Ti děkuji.
Prošel jsem si tak nějak cestou začínajícího zpěváka (za toho jsem pořád) a přes všechny peripetie jsem si snad udělal alespoň hlas, se kterým už jde nějak pracovat

Byl jsem i ve sboru nějakou chvíli a stal se ze mě pravý oktavista, jaké vidíme a slyšíme hlavně z východní Evropy. Prostě když na tu svoji ústní a hlasivkovou troubu zatroubím, tak na Václavském náměstí vzlétnou holubi haha

Dobře, to zrovna ne, ale vážně jsem si udělal hezký hlas, který ovšem nikdo moc nechce

oni se mě ti lidi snad bojí, nebo kýho čerta

)) No nějak si poradím, jako vždycky

Ale mám na Tebe dotaz a zajímá mě i Tvůj pohled. S dechovou oporou, nebo alespoň se základem a povědomím o ní nemám až tak velké problémy. Jen mě trápí jedna věc. Můj současný pedagog mi radí a vede mě k tomu, abych dech "opřel", což, jak chápu, je výraz vycházející z italské techniky ze slova appoggiare (a to ani nevím, jestli píšu správně), tedy "opřít" a z toho slova vznikla technika appoggio, využívaná především v klasickém zpěvu. Chápu princip a postupným zkoušením jsme dosáhli mého povědomí o opření. Při cvičení, kdy napodobuji určitým způsobem sovu a s pomocí jemného pohybu rukama opravdu cítím opření dechu v těle. Bohužel, při následném zpěvu, vokalizaci, to povědomí ztratím a pravděpodobně tón není až tak hezký, přinejmenším není takový, jaký si učitel představuje. To je všechno fajn, beru to a cvičím opravdu hodně (a bezpečně). Můj pedagog například říká "Nepřidávej na dynamice, přidej na dechu, nechej, ať dech pracuje sám a nepomáhej mu, tím mu děláš nevítanou službu"- Bohužel jsem nedošel k poznání, jak přidat dechu aniž bych pomáhal jakkoliv jinak. Nějak nemůžu najít ten správný pocit, AHA moment, kdy je to jasné i pro mě. Jaký je Tvůj pohled na toto téma ohledně dechu? Někdy opravdu nemůžu dozpívat krátkou frázi, aniž bych se nadechl. Může to klidně být ona zmíněná nedomykavost hlasivek, nicméně v ten moment necítím nic, než přirozenost a únava hlasu se v takovém připadě nedostavuje. Bohužel v podobné chvíle nevím, jak zním, sám se slyším nějak a může to znít úplně jinak, to zná každý zpěvák. Možná, jak teď píšu tyto řádky, bude úplně nejlepší, když si brzy zaplatím analýzu nahrávek od Tebe, bude to v současnosti možné? To vydá za tisíc slov a budeš mě přímo slyšet, takto chápu, že je to jako věštění z křišťálové koule. Ale i tak mě zajímá Tvůj názor, každopádně pokud jsi stále takto k dispozici, rád si zaplatím analýzu. To už se domluvíme přesně, jakmile to bude možné, tak to provedeme
Moc děkuji, Lukáši, měj se krásně a opatruj se
Ivo